Egy miniszteri biztos ment, három jött – alakul Navracsics minisztériuma

POLITIKA
január 06., 15:59

Navracsics Tibor néhány napja már nem tárca nélkül területfejlesztési miniszter, hiszen január elsejével megkapta

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökségétől a közigazgatással foglalkozó stábot,
  • Pintér Sándor Belügyminisztériumától az önkormányzati területet,

amivel létrejött az új Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium. Navracsics bele is kezdett csapatának összeállításába.

Most három új miniszteri biztost nevezett ki két évre, írja a hvg.hu. Kisfaludy Lászlót, Kupecki Nórát és Petri Benadettet.

photo_camera Navracsics Tibor
Fotó: Németh Dániel/444

Kisfaludy felel a közigazgatás és a területfejlesztés stratégiai koordinációjáért, emellett „vizsgálja és elemzi a területi közigazgatási szervezetrendszer, a Helyi Közszolgáltatás Információs Rendszer, valamint a (…) tervezett, illetve megvalósítás alatti fejlesztések hatásait, eredményeit”. Korábban köznevelésért felelt államtitkárként, 2022-ben a belügy alá került, ahonnan tavaly nyáron mondott le.

Kisfaludy László András, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára beszédet mond a Neumann-emlékév alkalmából rendezett konferencián a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2023. március 21-én.
photo_camera Kisfaludy László András, a Belügyminisztérium korábbi köznevelési helyettes államtitkára Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Kupecki a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok és a további államigazgatási szervek együttműködését fogja fejleszteni miniszteri biztosként. Őt tavaly év végén mentették fel az Igazságügyi Minisztérium alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkári tisztségéből.

Petri a közvetlen uniós források felhasználását fogja koordinálni, javaslatokat fogalmaz meg azok hatékony felhasználása érdekében, ösztönzi a hazai és régiós forrásszerzést, de ő képviseli az országot a közvetlen uniós források kapcsán is az EU intézményeinél.

Navracsics a kinevezések mellett indoklás nélkül felmentette Erdős Norbert miniszteri biztost. A fideszes képviselő, volt agrárminisztériumi államtitkár 2022 nyarán kapott megbízást 2024 júniusáig a területfejlesztés közpolitikai összehangolására.

photo_camera Erdős Norbert felszólal. Fotó: Németh Dániel/444

A minisztériumi vezetése már megvan

Navracsics minisztériumába kerülnek eddigi munkatársai is: Ágostházy Szabolcs, Latorcai Csaba és Mayer Gábor államtitkárként folytatják, de a Miniszterelnökségtől érzkező köziges György István és a belügyes Dukai Miklós is kapnak pozíciókat, szedte össze a hvg.hu. A korábban nem létező közigazgatási államtitkár pozícióját Horvát Szilárd kapta, aki korábban helyettes államtitkár volt a Miniszterelnökségen.