Bence Horvath is a magyar állami megbízásból dolgozó moszkvai partneriroda munkatársa volt

bűnügy
augusztus 30., 18:54

Bence Horvath, az Amerikában csempészésért letartóztatott magyar állampolgár is a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai partner irodájának munkatársa volt. Ráadásul elég magas pozícióban. Erről árulkodik a főleg oroszok által használt VKontakte profilja, amelynek profilképén a moszkvai partnerirodában a magyar és az orosz zászló előtt áll.

Bence Horvath a VKontakte profilképén a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai irodájában.
photo_camera Bence Horvath a VKontakte profilképén a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai irodájában. Fotó: VKontakte

Persze ez önmagában jelentheti azt is, hogy meglátogatta édesanyját, Horváth Ficzere Margaritát, aki ezt a partnerirodát vezette. Azonban eljutott hozzánk egy levél is, amelyet Bence Horváth írt és amelyet a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség munkatársaként, a moszkvai partneriroda country managereként ír alá. Ebben a levélben arról is ír, hogy őket a magyar állam bízta meg a feladattal.

A 46 éves magyar állampolgárságú Bence Horvathot hétfőn tartóztatták le San Franciscóban. Azzal vádolják, hogy a szankciók kikerülésével katonai minőségű rádiókat akart csempészni Oroszországba, amelyeket az orosz állam szervei használtak volna fel. Ehhez dubaji, szerb, lett és orosz cégeket is használt volna.

Bence Horvath édesanyja a Budaphone nevű cégével a Motorola rádiók hivatalos beszállítója volt, az orosz Belügyminisztérium szerveinek is ez a cég szállított technikát. Fia most épp Motorola rádiókat akart Oroszországba csempészni. Azt már megírtuk, hogy Horvath Ficzere Margarita a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partner irodájának vezetője volt, az azonban eddig nem volt nyilvános, hogy az Amerikában letartóztatott fia is magyar állami érdekeket képviselt Moszkvában – legalábbis papíron.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai képviseletének megnyitóján 2019. december 13-án. Mellette Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója és Horváth Margarita, a képviseleti iroda vezetõje.
photo_camera A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai képviseletének megnyitóján 2019. december 13-án. Mellette Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója és Horváth Margarita, a képviseleti iroda vezetõje. Fotó: KKM/Borsos Mátyás/MTI/MTVA

A Külügyminisztérium korábban azt mondta, „Ficzere Margarita nem töltött be pozíciót magyar állami cégben”, de ez csak annyit jelent, hogy a KKM megbízásából létrehozott irodát egy orosz cég üzemeltette. Hogy magyar állami megbízásai is voltak az orosz belügyi szervek hivatalos beszállítójának, az abból a képből is világos, amelyen Szijjártó Péter (aki ma rejtélyes okokból Oroszországba utazott) Horváth Ficzere Margaritával adja át a moszkvai partner irodát.

Partnerek

Ez a cikk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projekt keretében készült. A TEFI közép- és kelet-európai független kiadók együttműködése, amelynek keretében a közép-európai régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe. A projekt célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást az európai sajtóban, és hozzájáruljon egy ellenállóbb európai demokráciához.

bellingcat logo sme logo wyborcza logo pressone logo

A Magyar Jeti Zrt. partnerei a projektben: Gazeta Wyborcza (Lengyelország), SME (Szlovákia), Bellingcat (Hollandia), PressOne (Románia).

A partnerség közös, angol nyelvű honlapja az alábbi linken érhető el: https://easternfrontier.eu/

A TEFI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

Kiemelt videóink