Karácsony Gergely nem tartja indokoltnak Kiss László óbudai polgármester előzetes letartóztatását

POLITIKA
augusztus 30., 09:03

„Én nem tartom indokoltnak ezt az előzetes letartóztatást, ezért nem tartunk még itt” - válaszolta Karácsony Gergely arra a kérdésre, álláspontja szerint szükséges-e új választás Óbudán, le kell-e mondania Kiss László polgármesternek, aki korrupciós vádak miatt ül előzetes letartóztatásban.

photo_camera Kiss László és Karácsony Gergely közösen kampányol 2024. június 7-én. Fotó: Kiss László/Facebook

A főpolgármester az ATV Egyenes Beszéd című műsorában úgy fogalmazott:

„Én az ügyészség függetlenségében egy kicsit sem bízom, a bíróságéban tudok bízni, egyelőre nem tudjuk azt, hogy ezek a vádak bármilyen szempontból köszönő viszonyban vannak-e a valósággal. Nyilván én abban tudok hinni, hogy a bíróság nem ítél el senkit Magyarországon koholt vádak alapján.”

A főpolgármester, aki most először szólalt meg Kiss László ügyével kapcsolatban, hangsúlyozta azt is:

„Annyit tudunk, hogy van egy vádalkuban tett vallomás, amiről nem tudunk mást, és én abban óvatos lennék, hogy a jogállam apró kis szeletét, a bíróság döntéseit politikusok átvegyék azzal, hogy ítéletet hirdetnek.”

link Forrás

Kiss Lászlót augusztus közepén gyanúsította meg és hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség. Közleményük szerint Kisst azzal gyanúsítják, hogy a 2019. októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

A vesztegetési pénzt pedig úgy leplezték, hogy az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal, de végül nem ezek végezték el a munkát, hanem mások, olcsóbban.

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség.

Kiss László ügyvédje, Zamecsnik Péter szerint 18 millió forint vesztegetési pénz elfogadásával gyanúsítják a polgármestert, aki abszurdnak tartja a vádakat. A korrupció miatti nyomozás régóta folyik, az önkormányzat és Kiss is azt kommunikálta korábban, hogy a szerződések szabályosak voltak, nem követtek el visszaélést.

Kisst első körben 30 napra tartóztatták le, de Zamecsnik Péter a 444-nek azt mondta, az eljárás fél-háromnegyed évig is eltarthat, addig az ügyészség valószínűleg azt szeretné, ha nem engednék ki a polgármestert.

Az ügyben összesen 16 gyanúsított van, Zamecsnik szerint Kissre az egyik érintett, a polgármester volt munkatársa tett terhelő vallomást, vádalku keretében.

Óbuda alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt 100 millió forintos kenőpénz átvételével gyanúsítják, ő június közepe óta letartóztatásban van, amit a bíróság most október 20-ig hosszabbított meg.

Kiemelt videóink