Madách gimnázium: „A felmentés tényét, módját és indoklását továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk”

oktatás
augusztus 31., 14:16

„Talán soha nem kezdtünk még iskolaévet ennyire nehéz helyzetben. 24 éve tartó együttműködésünk igazgatónkkal, Mészáros Csabával, felfoghatatlanul és cezúraszerűen ért véget. A felmentés tényét, módját és indoklását továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk” – írta szombaton a Facebookon a Madách Imre Gimnázium tantestülete.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

A Belügyminisztérium szerdán azonnal hatállyal felmentette Mészárost. A döntést azzal indokolták, hogy a gimnázium vezetősége bejelentette: az új tanévben nem veszik el a diákok mobiltelefonjait és más digitális eszközeit a tanítás előtt, hiába született egy ezt szabályozó rendelet. Mint írták, „iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás. Bármelyik órán sor kerülhet az eszközök alkalmazására, így életszerűtlen lenne az állandó beadás-kivétel.” A gimnázium a kormányrendelet kivételeket megengedő paragrafusára utalt, ami akár egész évre is megengedi, hogy a pedagógus engedélyezze az eszközhasználatot, így nem világos, hogy a minisztérium hol lát azonnal hatályú kirúgást érő jogsértést, ez a BM 444-nek küldött válaszából sem derült ki konkrétan.

A tantestület azt írta, szeptember 2-án elkezdik a tanévet. Számukra nem kétséges, hogy a feladatuk megőrizni „a Madáchot olyannak, amilyenné Mészáros Csaba 24 évig tartó igazgatósága és az azt megelőző 120 év alatt vált.

Továbbra is diákjaink a legfontosabbak számunkra, s hogy ez az értékrend hiteles, mutatja volt és jelenlegi tanítványaink szerető támogatása. Az elmúlt 24 év során meghatározóvá vált szellemiség, amelynek legfontosabb alkotóelemei a humánum és diákközpontúság, a gondolkodásra és alkotásra ösztönző légkör, a befogadó közösség, megőrződik. A tantestület hitet tesz mindezek mellett.”

A felmentett igazgató mellett szerda este a gimnázium előtt tartottak szolidaritási demonstrációt, és hétfőre tüntetést hirdettek a Belügyminisztérium épülete elé is.

Kiemelt videóink