Belgiumban is elvennék a telefonokat a diákoktól

külföld
szeptember 02., 12:29

Több száz belga iskolában tervezik betiltani a telefonhasználatot az iskolákban, írja a Politico. A hollandiai általános iskolákban pedig már tanévkezdéstől kitiltották a telefonokat, táblagépeket és okosórákat a tanteremből, írja az MTI.

A belgiumi Francia Közösség kormányzata a nyáron jelentette be, hogy az általános iskolákban és a középiskolák első három évfolyamában betiltják az okostelefonokat Vallónia régióban és Brüsszelben is. Több iskola azonban nem várja meg a törvényi tiltást, és saját házirenden belül intézi el a tiltást.

photo_camera Fotó: JEAN-MARC BARRERE/Hans Lucas via AFP

A telefonokat a nap elején egy szekrénybe teszik, majd a nap végén visszakapják. Ha rajtakapják őket egy másik telefonnal, azt a tanárok elkobozzák, és szintén a nap végén adják vissza.

Az iskolai telefonhasználat betiltása Európa-szerte terítéken van, Magyarország Hollandiával együtt e tekintetben előtte jár a trendeknek, ami ellen többen tiltakoztak is. A holland gimnáziumokban már január óta tilos telefont vinni az osztálytermekbe.

Általában azzal érvelnek a tiltás mellett, hogy a készülékek elterelik a tanulók figyelmét, és lehetővé teszik az internetes zaklatást. „A túlzott képernyőidő gyerekekre gyakorolt hatása felkerült a politikai napirendre” – írta például Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a választásokra készült programjában.

Kiemelt videóink