Leisztinger Tamás elzálogosította a Honvéd várható bevételeinek egy részét

üzlet
szeptember 03., 11:39

Lassan egy hónapja annak, hogy megérkezett az új tulajdonos a kispesti focicsapathoz az amúgy Újpest-szurkoló Leisztinger Tamás személyében, de egyelőre nagyon sok változást ebből nem igazán érzékelhetnek a szurkolók. A szezon hat meccséből a csapat csupán kettőt nyert meg, mellette egy döntetlen és három vereség a mérleg, amivel az NB II.-es tabella 11. helyén áll a Honvéd. Nem szólalt meg az új tulajdonos sem arról, hogy mi volt a motivációja a klub megvételekor, ahogy azt sem tudni, milyen tervei és elképzelései vannak. Furcsa ez annak ismeretében, hogy 2010-ben a Diósgyőr megszerzése után még nyilatkozott az Észak-Magyarország érdeklődésére (az interjú azóta lekerült az oldalról):

„Maradjunk annyiban, hogy egy Magyarországon vállalkozásokat működtető ember esetében nem baj, ha szerepet vállal olyan ügyekben, ami egyébként is fontos neki, főleg akkor nem, ha például az ország első számú politikai vezetőjének is fontos ugyanez az ügy.”

Hogy ez a Honvéd esetében is megállja-e a helyét, azt nyilatkozat hiányában nyilván nem tudni. Mindenesetre a kispesti szurkolók gyanúm szerint nem biztos, hogy nagyon elégedettek, hiszen már az előző, metalcomos vezetés idején is a konkrét terveket és stratégiát hiányolták. A Honvéd FC Kft. új ügyvezetője az ex-haladásos Séllei Árpád és az új sportigazgató, Fórizs Sándor összesen tizenegy mondatban letudta a megszólalást. Fórizs a klub honlapjának annyit árult el a jövőt és az új vezetés elképzelését illetően, hogy:

„vannak terveink, fokozatosan kell építkeznünk és jobbá válnunk”.

Nem indult jól az új szezon
photo_camera Nem indult jól az új szezon Fotó: Kovács Tamás/MTI

Jelen állás szerint tehát egyelőre sok változás nem fedezhető fel a Honvéd körül: hallgatag új vezetés és tulajdonos, meglehetősen gyengén induló új bajnoki szezon, és anyagilag sem volt sikeres az elmúlt nyolc hónap. Augusztus 14-i fordulónappal ugyanis egy közbenső mérleget is le kellett adni a cégbíróságra a klub eladásával összefüggésben, amiből kiderül pár érdekesség a Honvéd FC Kft. jelenlegi anyagi helyzetéről.

Leisztinger Tamás kicsivel több mint 7 milliárd forintos adóssággal vette át a klubot, ami csupán néhány százmillióval kevesebb a tavaly év végi állapotnál. Volt bő félmilliárd forint a bankszámlán, a cég saját tőkéje pedig változatlanul negatív tartományban van, értéke -359 millió forint. Ezen a helyzeten alig segített az, hogy idén 585 millió forinttal növelték a lekötött tartalékot, vagyis ennyi pénzt biztosan betettek a cégbe, de feltehetően ezt a tőkepótlást még az előző tulajdonos hajthatta végre.

Ez az összeg orvosolta ugyan a tavaly év végére kialakult helyzetet, arra viszont már nem volt elég, hogy az idei veszteséget is ellensúlyozza.

A friss 7,5 hónapot felölelő beszámolóból ugyanis kiderül, hogy 486 millió forintos veszteséget termelt a Honvéd idén.

Vagyis ha nem eszközölnek valamilyen jelentősebb változtatást a gazdálkodásban, sorban a harmadik veszteséges éve lehet az idei a Honvédnak.

Az előző vezetés mellett már Leisztinger Tamás is meghitelezte a Honvédot, ez már a hitelbiztosítéki nyilvántartásból derül ki.

Augusztus 2-án 240 millió forintos kölcsönt adott a klubnak Leisztinger, pontosabban a Honvéd közvetlen tulajdonosaként szereplő Arago-Sport Kft., amiért cserébe elzálogosították a klub várható bevételeinek egy részét.

A nyilvántartás szerint ugyanis zálogjogot jegyeztek be:

  • a játékjog jövőbeli értékesítéséből származó vételár klubra eső korlátozott részére,
  • a vagyoni értékű jogok értékesítéséből származó követelésekre
  • és a jegyértékesítésből származó követelésekre.

Ezzel gyakorlatilag Leisztinger bebiztosította, hogy a kölcsönadott 240 millió forint szükség esetén viszonylag könnyen visszakerüljön hozzá.

A zálogjog bejegyzésének időpontjából pedig arra lehet következtetni egyébként, hogy ez a tranzakció az adásvételhez kötődhetett, vagyis Leisztinger részben a Honvéd terhére vehette meg a Honvédot.

Kiemelt videóink