Luxemburgi miniszterelnök-helyettes: Megkérdezem Bóka Jánost, holnap Moszkvába utazik-e, mert úgy látszik, mostanában ez szokása lett a magyar politikusoknak

POLITIKA
szeptember 03., 19:29

Kedden Budapesten rendezték az európai uniós ügyekért felelős uniós miniszterek informális tanácsülését. Bár Orbán Viktor békemissziója elleni tiltakozásból több tagállam csak alacsonyabb szinten képviseltette magát, a többség minisztert küldött Budapestre.

Így tett Luxemburg is, amit Xavier Bettel miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter képviselt. Bettel a találkozó előtti rövid nyilatkozatában őszintén beszélt a magyar kormány politikájával szembeni fenntartásairól. Elmondta, hogy sokan dilemmáztak a bojkottal kapcsolatban, de ő mindenképpen el akart jönni, mert szerinte fontos, hogy őszintén beszéljenek a politikai ellentéteikről.

Bettel szerint a részvételnek „hangosnak” kell lennie, ezért a tanácsülés előtt magyar újságírókkal, civil szervezetek képviselőivel és LMBTQ-aktivistákkal találkozott, hogy emberi jogi kérdésekről egyeztessen velük. Fontos ugyanis emlékeztetni mindenkit, hogy az Európai Unióban sem garantált a jogállamiság érvényesülése.

Xavier Bettel
photo_camera Xavier Bettel Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Bettel a házigazdát, Bóka János uniós ügyekért felelős minisztert is megemlítette. Azt mondta, mindenképpen megkérdezi majd tőle, holnap Moszkvába utazik-e, mert úgy látszik, mostanában ez szokása lett a magyar politikusoknak.

Bettel ezzel Szijjártó Péter külügyminiszterre utalt, aki múlt csütörtökön háborús pszichózisról beszélt Brüsszelben, majd másnap Oroszországba utazott, hogy a Gazprom vezérigazgatójával tárgyaljon „az európai energiapiaci helyzetről”. Konkrét bejelentést azonban nem tett, így nem derült ki, pontosan miért is utazott Szentpétervárra.

Kiemelt videóink