Hitlert mentegette Tucker Carlson vendége, Elon Musk előbb lelkesen osztotta meg a felvételt, majd eltűnt a posztja

külföld
szeptember 04., 10:46

„Darryl Cooper talán a legjobb és legőszintébb 'ismeretterjesztő' történész az Egyesült Államokban. Legújabb projektje a legbetiltottabb mind közül: megpróbálja megérteni a második világháborút” – ezzel a felütéssel osztotta meg Tucker Carlson podcastsorozatának legutóbbi epizódját, meglehetősen komoly felháborodást kiváltva.

Darryl Cooper a Martyr Made podcast házigazdája, a Carlson által használt kifejezést, a popular historiant pedig azokra szokás használni, akik közérthető, a tág nyilvánosság számára befogadható módon beszélnek történelemről. Cooper esetében ez úgy nézett ki, hogy a beszélgetés egy pontján Hitlert mentegette, kifejtve, hogy valójában Winston Churchill volt a második világháború főgonosza. Annak ellenére, hogy nem ő ölte meg a legtöbb embert vagy követte el a legtöbb atrocitást, Cooper szerint mégis ő a leginkább felelős azért, ahogy a háború alakult. Később hozzátette, hogy nem akarja azt állítani, hogy Hitler lett volna a hőse a háborúnak. De szerinte Hitler ott hibázott, hogy felkészületlenül lépett be a háborúba, és nem tudott mit kezdeni a több millió hadifogollyal és helyi politikai foglyokkal.

link Forrás

„Terv nélkül vágtak be, és csak berakták ezeket az embereket a táborokba. És emberek milliói meghaltak ott.” – mondta Cooper, mintha a nácik nem módszeresen gyilkolták volna meg zsidók millióit. Cooper ezután említ még leveleket, melyekből szerinte kiderül, hogy a táborparancsnokok nem tudták etetni a táborba zárt embereket, és egyikük elmondása szerint fel is vetette, hogy nem lenne-e humánusabb megölni gyorsan a táborba zárt embereket, mintha hagynák őket éhezni a télen.

Az adást a szélsőjobboldali összeesküvés-elméletek iránt rendkívül fogékonnyá vált Elon Musk azzal osztotta meg, hogy „nagyon érdekes, érdemes megnézni”, de azóta már elérhetetlenné vált a bejegyzése.

A Daily Beast gyűjtése szerint számos amerikai konzervatív felháborodva fogadta az elhangzottakat: az egyik legbefolyásosabb Trump-ellenes republikánus politikus, Liz Cheney arról posztolt, hogy ez szimpla náci propaganda, amit egyetlen tisztességes ember sem támogathat, míg a konzervatív elemző, Erick Erickson arról írt, hogy nem várta volna, hogy Carlson a nácimentegetők felülete lesz, mégis így történt. A konzervatív magazin, a Compact alapítója, Sohrab Ahmari, arról írt, hogy ez csak a régi Hitler-apologetika, és kihangsúlyozta, hogy ezen állítások mögött nincs semmiféle történészi munka, a „poptörténész” csak úgy kijelentette ezeket, ami szerinte szégyenteljes.

A beszélgetésnek volt magyar vonatkozása is: a magyar kormánnyal ismerten jó viszonyban lévő, Orbán Viktorral és Vlagyimir Putyinnal is alákérdezős interjút készítő Tucker Carlson ugyanis szóba hozta Orbánt is, hogy elmondja, a magyar miniszterelnök a legkevésbé szélsőséges vezető, akivel valaha találkozott. Majd Cooperrel megállapodtak abban, hogy Orbánban, Putyinban és Trumpban az a közös, hogy egyikük sem túlzottan ideologikus, hanem őszintén nacionalisták, akik a legjobbat akarják a hazájuknak, és akikre sem a megszállott vallásosság, sem a szélsőjobboldaliság nem igaz. Carlson úgy foglalta ezt össze a Hitlert mentegető vendégének, hogy ezek a vezetők a 80-as évek mérsékelt, konzervatív-liberális típusába tartoznak, nem olyanok, mint amilyennek ma beállítják őket.

Kiemelt videóink