Több ezer rohingya menekül Bangladesbe a mianmari erőszak elől

külföld
szeptember 04., 11:31

Az elmúlt hónapokban körülbelül 8 ezer rohingya muszlim menekült Bangladesbe a Mianmar nyugati Rakhine államában elszabaduló erőszak elől – írja a Reuters. Mohammad Shamsud Douza, a bangladesi kormány menekültekkel foglalkozó magas rangú tisztviselője a lapnak azt mondta, „Banglades már így is túlterhelt, és képtelen további rohingyákat befogadni”. A kormány a következő napokban tart megbeszéléseket a válság kezeléséről.

Most több mint egymillió rohingya él Banglades déli részén, túlzsúfolt menekülttáborokban, és kevés reményük van arra, hogy visszatérjenek Mianmarba, ahol megtagadják tőlük az állampolgárságot és más alapvető jogokat.

Mianmarban a hadsereg 2021 elején átvette a hatalmat, és őrizetbe vette az országot de facto miniszterelnökként irányító, Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és Mianmar többi vezetőjét, arra hivatkozva, hogy a civil kormányzat nem vette figyelembe a választásokkal kapcsolatos panaszait. Az azóta eltelt években több összecsapást jelentettek a katonai vezetéssel szemben álló fegyveres csoportok és a hadsereg között, a demokráciapárti politikusok pedig több lázadószervezettel szövetségben árnyékkormányt alakítottak.

Kiemelt videóink