Majdnem háromszor annyi tartozása volt annak a kormányhivatalnak, amelyik tartozásra hivatkozva bezáratta az Iványi-féle Wesley-iskolákat

belföld
szeptember 05., 08:34

A Magyar Államkincstár (MÁK) legutolsó, július adatai szerint a Sára Botond által vezetett budapesti kormányhivatal 424 millió forinttal tartozott beszállítóinak. Ugyanez a kormányhivatal záratta be 150 milliós tartozásra hivatkozva az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) két fővárosi iskoláját, ezzel 300 hátrányos helyzetű, főként sajátos nevelési igényű gyereket bizonytalanságba taszítva.

Sára Botond
photo_camera Sára Botond Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

A Népszava azt írja, a fővárosi hivatal évek óta rendszeres szereplője a közintézményi adóslistának. De a cikk szerint az Iványi-intézmények bezáratását árnyalja az is, hogy az állami iskolákat fenntartó tankerületi központok is rendszerint adósságokat görgetnek maguk előtt, főként az őszi, a téli és a tavaszi időszakban. A MÁK adatai szerint a tankerületi központok lejárt tartozásállománya tavaly novemberben több mint 1,8 milliárd forint volt.

Szeptember 3-án Budapest Főváros Kormányhivatala elé vonultak az augusztus 27-én bezáratott MÁV telepi Wesley és a Wesley Kincsei iskolák tanulói és a szülők, hogy átadják petíciójukat Sára Botond főispánnak. Azóta a Wesley szegedi óvodája, általános iskolája és gimnáziuma működési engedélyét is visszavonta a kormányhivatal. „A dolog hihetetlen mértékben felelőtlen, 200-250 gyermeket érint” - mondta a döntés után Iványi Gábor a 444-nek.

Kiemelt videóink