Már a 3-as metró vezetői is szaunában dolgoznak, mert sorra döglenek be a klímák a vezetőfülkékben

közlekedés
szeptember 06., 15:37

A metróvezetők szerint tavasz óta sorra mondják fel a szolgálatot a klímák vezérlőpanelei, ezért ugyanabban a szaunában kénytelenek ülni a 3-as metró vonalán közlekedő, felújított orosz metrószerelvények jelentős részében a vezetők, mint az utasok, írja a Telex. A jelenlegi kilátások szerint ez a helyzet a következő nyárra csak romlani fog, ha a BKV vezetősége nem tesz semmit.

Ha hosszan tartó kánikula van és a külső hőmérséklet még az esti-éjszakai órákban sem csökken jelentősen, akkor a vezetőfülkék hőmérséklete eléri a 35-40°C-t is. A problémát számos alkalommal jelezték hivatalos formában is, de nem jött válasz, vagy csak annyi, hogy a korábbi kék vonatokon sem volt klíma.

A lapnak a BKV azt írta, hogy a metró klímaberendezéseinek javítását 2023 óta egy hazai vállalkozás végzi szerződés keretében, azonban vannak olyan – alapvetően szoftveralapú – meghibásodások, amelyek javítása a berendezést gyártó orosz partner nélkül megvalósíthatatlan. A javításokhoz szükséges alkatrészek beszerzésére, illetve új, komplett berendezések szállítására tájékoztatásuk szerint „folyamatban van” a szerződés aláírása, de „a jelenlegi nemzetközi helyzet miatt a szerződés teljesítése során jelentős, hosszú átfutási idővel kell majd számolni”.

Hőségriadó idején igyekeztek olyan járműveket forgalomba állítani, amelyekben működött a klíma, de a szolgáltatás biztosítása érdekében olyanokat is ki kellett adni, amelyekben csak az egyik vezetőfülkében működött a klíma.

Kiemelt videóink