Irán tagadja, hogy ballisztikus rakétákat szállított volna Oroszországnak

külföld
szeptember 10., 20:45

Irán kedden újfent tagadta, és „csúf propagandának” nevezte azokat a híreket, amelyek szerint ballisztikus rakétákat szállított volna Oroszországnak. A teheráni külügyminisztérium közleménye szerint az iráni fegyverek szállításáról szóló „hamis és félrevezető” jelentések célja, hogy eltereljék a figyelmet az Egyesült Államok és szövetségesei által „a gázai népirtáshoz nyújtott illegális fegyvertámogatásokról”.

„Egyes nyugati országok az emberi jogok védelmezőinek mutatják magukat, és támogatják a nemzetközi egyezmények és szerződések végrehajtását, miközben mindenféle fegyvereket küldenek a cionista rezsim (Izrael) háborús bűneinek támogatására” - fogalmazott Nászir Kanáni, a tárca szóvivője.

Irán ideiglenes elnöke, Mohamad Mokber és Vlagyimir Putyin 2024 júliusában
photo_camera Irán ideiglenes elnöke, Mohamad Mokber és Vlagyimir Putyin 2024 júliusában Fotó: GAVRIIL GRIGOROV/AFP

Az IRNA iráni hírügynökség hétfői jelentése szerint az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) egyik parancsnoka a pszichológiai hadviselés egyik eszközének nevezte ezeket a híreket, és kijelentette, hogy Irán egyetlen rakétát sem adott Oroszországnak, és nem támogatja az ukrán-orosz konfliktusban részt vevő egyik felet sem.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden közölte, hogy Washington értesülései szerint Oroszország rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat kapott Irántól, és ezeket a fegyvereket a következő hetekben valószínűleg beveti ukrajnai célpontok ellen, miközben az iráni rakéták Európa biztonságát is veszélyeztetik. Ezek után Blinken arról is beszélt, hogy Joe Biden amerikai elnök „nem zárja ki”, hogy Ukrajna orosz területre lőhessen rakétákat - mondta az amerikai külügyminiszter a Sky Newsnak.

Kijelentette egyúttal, hogy az amerikai kormány hamarosan új szankciókat jelent be Irán ellen, és szövetségeseitől is hasonló lépéseket vár. Az első ilyen szankciót a brit, a német és a francia kormány már kedden bejelentette: a három ország azonnali hatállyal törli az Iránnal fennálló kétoldalú légügyi megállapodásait, és külön szankciókat dolgoz ki az iráni nemzeti légitársaság, az Iran Air ellen. (MTI, Sky)

Kiemelt videóink