A kínaiak egyre kevesebb új autót vesznek

külföld
szeptember 11., 12:05

A kínai járműgyártók szakmai képviseletének (CAAM) adatai alapján a járműeladások éves összevetésben 5 százalékkal 2,45 millióra csökkentek augusztusban. A járműgyártás is visszaesett 3,2 százalékkal, a múlt hónapban 2,49 millió autó készült az országban.

A romló kereslet nem újdonság a kínai piacon, már júliusban is 5,2 százalékos zsugorodást mértek a gépjármű vásárlásoknál.

Ezzel együtt az idei első nyolc hónapban 3 százalékkal 18,77 millióra bővült az új gépjárművek értékesítése. Ugyanebben az időszakban a kínai járműgyártás éves szinten 2,5 százalékkal, 18,67 millióra nőtt.

A nyári csökkenő gépjárműeladások ellenére az elektromos és hibrid autók augusztusi értékesítése éves összehasonlításban több mint 30 százalékkal 1,1 millióra emelkedett. Így ez a teljes belföldi kínai újautó-eladások 44,8 százalékát tette ki. Igaz, ezzel elmaradtak a júliusi adatoktól, ahol az elektromos járművek eladásai először megelőzték a hagyományos belső égésű motorosokét.

Az év elejétől augusztusig, az alternatív hajtású autók a teljes belföldi kínai újautó-eladás 37,5 százalékát tették ki. (MTI)

Szerző: Szántó Dániel