Harminckétmillió forintos bírságot kapott Mészáros Lőrinc bankja

gazdaság
szeptember 12., 10:21

Harminckétmillió forintos bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank a Mészáros Lőrinchez kötődő Magyar Bankholdingra és leányvállalatára.

A jegybank tavalyi átfogó vizsgálata több szabálytalanságot is feltárt az MBH-csoportnál, köztük a belső ellenőrzés hiányosságát, az adatszolgáltatási terület létszámhiányát, a jelentések késedelmes teljesítését és a sérülékeny informatikai rendszerek szabályozási hiányosságait. A Nemzeti Bank kéréseinek ezután a bank nem tett eleget, tehát elmulasztották az intézkedési kötelezettségüket.

Az MNB ma közzétett határozatában az MBH Bankra 28,5 millió forint, az MBH Befektetési Bankra négymillió forint felügyeleti bírságot szabott ki. A jegybank szerdán visszavonta egy korábban Mészáros-közeli lízingcég engedélyét is.

A Mészároshoz és Száraz Istvánhoz kötődő Magyar Bankholding tavaly májusban alakult meg két bank, a Magyar Kereskedelmi Bank és a Takarékbank bekebelezésével - ezzel megvalósult a NER-szuperbank, amin már legalább nyolc éve ügyködtek az érdekeltek. A Budapest Bankot pont az országgyűlési választásokra időzítve, már korábban beszántotta az MKB. Márciusban Mészáros bankja lett a Fundamenta többségi tulajdonosa is.

A cégcsoport később a Duna Takarékot is benyelte, bár az látszólag önálló maradt. (MNB)

Címlap: Barna Zsolt, az MBH elnök-vezérigazgatója. Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Kiemelt videóink