Hat ENSZ-alkalmazott is meghalhatott egy gázai légicsapásban

háború
szeptember 12., 08:58

Legalább tizennyolc ember, köztük az ENSZ hat alkalmazottja is meghalhatott egy szerdai izraeli légicsapásban al-Nuszeiratban. A támadás egy már nem működő iskolaépületet célzott, amit a világszervezet palesztin menekülteket segélyező ügynöksége használt.

Az izraeli légierő szerint az épületet a Hamász terrortámadások tervezéséhez és végrehajtásához használta.

A szervezet becslései szerint a menedékhellyé vált iskola - ami a nemzetközi jog értelmében így elveszíthette a civil besorolását - akár tizenkétezer embernek is otthont adhatott. A légicsapásban legalább negyvennégyen megsérültek, az UNRWA szerint ez volt az eddigi legnagyobb munkatársaikat is érintő támadás.

link Forrás
photo_camera Fotó: ABED RAHIM KHATIB/Anadolu via AFP

Az izraeli hadsereg szerint az akciót megelőzően „lépéseket tettek a polgári lakosság veszélyeztetésének csökkentésre”, és az eset egy újabb példa arra, hogyan él vissza a polgári infrastruktúrával és használ élő pajzsként civileket a terrorszervezet. Augusztus elején az ENSZ kilenc alkalmazottját rúgta ki az október hetedikei terrortámadásban való részvétel miatt.

Szintén al-Nuszeiratban zajlott a legnagyobb izraeli mentőakció a háború kezdete óta: júniusban a hadsereg négy Hamász által elrabolt civilt szabadított ki két helyszínről. Az al-nuszeirati civil áldozatok magas száma nemzetközi felháborodást váltott ki.

Izraeli túszokat tarthatott fogva az otthonában egy szabadúszó tudósító és Hamász-tag is, aki a források szerint a Palesztin Munkaügyi Minisztérium szóvivőjeként és a The Palestine Chronicle nevű hírügynökségnek dolgozott. (BBC, CNN)

Kiemelt videóink