Putyin közvetlen NATO-részvételnek tekintené, ha az ukránok nagy hatótávolságú fegyverekkel lőnék Oroszországot

háború
szeptember 12., 20:27

Vlagyimir Putyin csütörtökön arról beszélt az állami tévében, hogy ha az ukránok nyugati nagy hatótávolságú fegyvereket vetnének be az orosz területek ellen, az szerinte a NATO-országok közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai harci cselekményekben. „Nem arról van szó, hogy engedélyezik vagy megtiltják a kijevi rezsimnek, hogy orosz területre csapást mérjen, ezt már így is megteszi (...), de amikor a nagy hatótávolságú precíziós fegyverek használatáról van szó, az teljesen más történet” - mondta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hónapok óta kérleli a nyugati szövetségeseit, hogy hogy Ukrajna nyugati rakétákat, köztük nagy hatótávolságú amerikai ATACMS és brit Storm Shadows rakétákat lőjön ki mélyen orosz területre, hogy korlátozza az oroszok támadási képességét.

photo_camera Fotó: VYACHESLAV PROKOFYEV/AFP

Az orosz vezető szerint az ukrán hadsereg nem képes ilyen fegyverekkel önállóan csapást mérni, mert ez csak amerikai és uniós műholdak segítségével lehetséges. „És nagyon fontos, talán kulcsfontosságú - a repülési feladatokat ezekbe a rakétarendszerekbe valójában csak a NATO-országok katonái tudják bevinni. Ez arról szól, hogy a NATO-országok részt vesznek-e közvetlenül a katonai konfliktusban vagy sem. Ha ez a döntés megszületik, az nem jelent mást, mint a NATO-országok, az Egyesült Államok és az európai tagországok közvetlen részvételét az ukrajnai háborúban”. Szerinte a Nyugat közvetlen részvétele az ukrajnai konfliktusban megváltoztatja annak lényegét, Oroszország pedig kénytelen lesz az így kialakult fenyegetések alapján döntéseket hozni.

Ezeket a lehetséges lépéseket nem részletezte, de korábban már beszélt arról, hogy orosz fegyverekkel látnák a „Nyugat ellenségeit”, hogy nyugati célpontokra csapást mérjenek, júniusban pedig bedobta, hogy hagyományos rakétákat telepítenének az Egyesült Államok és európai szövetségesei csapástávolságán belülre.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Szintén csütörtökön az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a kurszki régióban indított ellentámadásukkal már 10 települést sikerült visszafoglalniuk az oda augusztus elején betörő ukránoktól. A közlemény szerint az Északi csapatcsoport egységei felszabadították Apanaszovka, Bjachovo, Visnyevka, Viktorovka, Vneszapnoje, Gordejevka, Krasznooktyabrszkoje, Obuhovka, Snagost és Október 10. falvakat, valamint visszavertek két ukrán ellentámadást. (Reuters/Meduza/MTI)

Kiemelt videóink