15 százalék feletti a részvétel a terézvárosi népszavazáson, az Airbnb-lobbi lefotózott lakcímkártyákat is bevetne

belföld
szeptember 13., 17:59

Vasárnap éjfélig még lehet szavazni a Terézvárosban arról, hogy a kerületben teljesen betiltsák-e a rövid távú lakáskiadást. Ha a szavazók többsége igennel voksol, a VI. kerület Budapesten elsőként nulla napban korlátozza a kiadható napok számát a magán- és egyéb szálláshelyeken, teljes egészében beszüntetve az Airbnb típusú szálláskiadást. Magyarországon ilyen döntés eddig még sehol sem született.

A népszavazás közel két hete zajlik a VI. kerületben, személyesen (a Jókai és a Lövölde téren önkormányzati sátrakban, este hétig) és online is lehet szavazni.

Mint megtudtuk, csütörtök estig kb. 4500-5000-en szavaztak, ez nagyjából az arra jogosultak 15-17 százaléka.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

A részvétellel Soproni Tamás kerületi polgármester már néhány napja is elégedett volt. Érvényességi küszöb nincs, vagyis mindenképpen beterjesztik a képviselő-testület elé a többséget kapó igent vagy nemet, ott pedig az év végéig szavaznak róla.

Az Airbnb korlátozásának első számú indoka a túlturizmus. A jelenség néhány európai városban annyira extrém méreteket öltött, hogy a helyiek úgy érzik, kiszorultak a saját városukból: a 444 témába vágó videósorozatának Velencéről szóló darabját pár napja mutattuk be:

link Forrás

Az Airbnb korlátozását egyre több nagyváros lépi meg: Londonban, Párizsban, Amszterdamban, Bécsben is korlátozzák az egy évben kiadható napok számát. Barcelona drasztikusabb, a katalán fővárosban azt tervezik, hogy 2029-től az egész városban betiltják a rövid távú lakáskiadást.

Kerületi szinten ugyanerre készül Terézváros, ha a helyi népszavazáson az igenek kerülnek többségbe.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.