Az útépítések fogják kihúzni a gödörből az építőipart

gazdaság
szeptember 13., 08:55

Meglehetősen hektikusan teljesített idén a magyar építőipar, de a jelek szerint nem kell nagyon aggódni emiatt, már látni a fényt az alagút végén. Az építőipari vállalkozások szerződésállománya ugyanis kiugró mértékben növekedett, amire nagyon rég, egészen pontosan 2021 augusztusa óta nem volt példa. A KSH közlése szerint 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet az építőipari cégek szerződésállománya július végén, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 5,4 százalékkal csökkent, az egyéb építményekre vonatkozóké pedig 47,8 százalékkal nőtt. Hasonló szintű növekedést, 20,9 százalékosat legutóbb 2021 augusztusában mért a statisztikai hivatal.

link Forrás

A hó végi szerződésállomány ilyen mértékű növekedése természetesen a megkötött új szerződéseknek köszönhető, amelyek volumene 108 százalékkal nőtt előző évhez képest. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 22,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 283,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A kiugró növekedést az útépítésekre kötött nagy értékű szerződések okozták a KSH magyarázata szerint.

Az ágazat maga egyébként nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, hiszen a termelés volumene a nyers adatok szerint 6,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 2,8, az egyéb építményeké 10,6 százalékkal csökkent. Havi szinten a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján 1 százalékkal nőtt a termelés volumene.

Az idei év első hét hónapját tekintve építőipari termelés volumene 3 százalékkal bővült az előző év azonos időszakihoz mérten.

Kiemelt videóink