Hat év börtönt kér az ügyészség Salvinire emberrablás miatt

külföld
szeptember 14., 20:09

Hat éves börtönbüntetést kért a palermói ügyészség Matteo Salvinire, a jobboldali Liga olasz miniszterelnök-helyettesére. A vád: emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés.

Salvini 2019-ben még belügyminiszterként tagadta meg az engedélyt a Földközi-tengeren menekülteket segítő, Open Arms nevű spanyol hajótól, hogy kikössön Lampedusán. A hajó fedélzetén 147 bevándorló volt. A kormánydöntés miatt 19 napig nem köthettek ki sehol, végül a szicíliai Agrigento ügyészsége lépett közbe, és engedélyezte a partra szállást.

photo_camera Fotó: Olmo Calvo/AP

Az olasz parlament 2020 nyarán megvonta Salvini mentelmi jogát az Open Armsszal kapcsolatos eljárásban, amit túszejtés, hivatali hatalommal való visszaélés és a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indítottak a volt belügyminiszterrel szemben.

photo_camera Matteo Salvini Fotó: PIERO CRUCIATTI/Anadolu Agency via AFP

Salvini nem volt jelen szombaton a bírósági tárgyalóteremben. Az Instagram-oldalán azt írta: büszke arra, hogy intézkedésével Olaszország határait védte, és szükség esetén újra ugyanúgy cselekedne. Ítélethirdetés októberben várható.

(MTI)

Kiemelt videóink