„Szóljatok légyszi most nekik is, akik még nem mernek” – A Radnóti Színház videója „a gyermekekért és az oktatásért”

színház
szeptember 16., 06:47

„szóljatok légyszi a bennetek lakozó szörnyeknek

elfojtott vágyaknak eladogatott könyveknek

kizökkent időnek szédítő tempóban illanó mának

szóljatok légyszi a feltöltő-kártyás villanyórának”

Erdős Virág versét mondja a Radnóti Miklós Színház társulata és tágabb alkotóközössége abban a videóban, amely a szolidaritás kifejezése a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel és az Oltalom Karitatív Egyesülettel.

Iványi Gáborék két budapesti iskoláját a fővárosi Kormányhivatal hat nappal tanévkezdés előtt, a fenntartó köztartozásaira hivatkozva törölte a nyilvántartásból. A jelentős részben SNI-s gyerekeknek máskor is rendkívül nehéz iskolát találni, a kormányhivatal részben két-három órányira lévő vidéki iskolákat ajánlott a szülőknek.

A Radnóti közleménye szerint a videóval

„kiállnak azokért, akiknek a hangja nem hallható, kiállnak a gyermekek védelmében, felszólalnak az embertelen rendelkezések ellen. Azt üzenik: az együttérzés kevés, nem hallgathatunk tovább.”

link Forrás

„Elég! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem indulunk azonos esélyekkel az életben. Egyre nagyobbra nyílik a társadalmi olló a szegények és a gazdagok között. Egyre több a hátrányos helyzetű gyerek és fiatal”

– idézi a 444-nek küldött közlemény Kováts Adélt, a Radnóti Színház igazgatóját. „Egyre igazságtalanabb rendszert működtetünk. Pedig a társadalom tudja magát gyógyítani a civil szervezetek jótékony tevékenységével. Csak békén kellene hagyni őket. Hiszen sok esetben az állami apparátus helyett látnak el szakértelmükkel és elhivatottságukkal nélkülözhetetlen munkát. Igaz, így a puszta létezésükkel is felhívják a figyelmet a rendszer tátongó hiányosságaira, ezt a rendszernek el kellene viselnie, és az általuk nyújtott megoldást támogatni és értékelni kellene, nem ellehetetleníteni. Milyen jövőt építünk így?”

A Radnóti Színház feladatának tekinti a társadalmi problémákra való reflexiót, művészi munkáján és a kapcsolódó programokon keresztül gondolkodásra és párbeszédre készteti nem csak a közönségét - írják. Májusban egy zártkörű díszelőadásra hívtak meg számos kirúgott vagy felmondott tanárt, akiknek nem volt lehetőségük végigvinni osztályaikat. Az erről készült videón látható, amikor az előadás végén harmadszorra is felmegy a függöny, és saját volt diákjaikat pillantják meg a színpadon, akik énekelve búcsúznak el tőlük.

Mindkét kisfilmet Rideg Richárd rendezte, az utóbbi szereplői a megjelenés sorrendjében: Erdős Virág, Schneider Zoltán, Sebestyén Aba, Valló Péter, Porogi Ádám, Tóth Ildikó, Bata Éva, Berényi Nóra Blanka, Szenteczki Zita, Bálint András, Gazsó György, Martin Márta, Sodró Eliza, Nagy Péter István, Csoszó Gabriella, Alföldi Róbert, Mészáros Blanka, Szikszai Rémusz, László Zsolt, Pál András, Kováts Adél.

Kiemelt videóink