Több orosz állami média közösségi oldalát is betiltja a Meta

Média
szeptember 17., 10:22

A Facebook tulajdonosa, a Meta bejelentette, hogy betiltja számos orosz állami média közösségi oldalát, amiért megtévesztő taktikát alkalmaznak befolyásolás és a platform észleléseinek elkerülése érdekében.

A döntés azért nagy lépés, mert a Meta eddig kesztyűs kézzel bánt az orosz állami média oldalaival: csak korlátozta a tartalmaik elérését, és megakadályozta, hogy hirdetéseket futassanak a felületeiken.

„Alapos mérlegelés után kiterjesztettük az orosz állami médiaorgánumokkal szembeni korlátozást. A Rosszija Szegodnya, az RT és más kapcsolódó szervezetek mostantól világszerte ki vannak tiltva alkalmazásainkból külföldi beavatkozás miatt” – áll a Meta közleményében.

Az orosz állami médiumok az utóbbi időben egyre nagyobb ellenőrzés alá kerültek, amiért a vádak szerint megpróbálták befolyásolni a nyugati országok politikáját. A hónap elején az USA azzal vádolta meg az RT állami műsorszolgáltatót, hogy 10 millió dollárt fizetett egy Tennessee állambeli cégnek, hogy „rejtett orosz kormányzati üzeneteket tartalmazó tartalmakat készítsen és terjesszen az amerikai közönségnek”. A vádirat szerint a videókat - amelyek gyakran jobboldali narratívákat népszerűsítettek olyan témákban, mint a bevándorlás, a nemek közötti egyenlőség és a gazdaság - titokban az RT két alkalmazottja „szerkesztette, tette közzé és rendezte”.

Múlt héten Antony Blinken amerikai külügyminiszter újabb szankciókat jelentett be az RT ellen, azzal vádolva azt, hogy „de facto az orosz hírszerző apparátus egyik karja”. Blinken szerint az RT az orosz támogatású médiumok hálózatának része, amely titokban igyekszik „aláásni a demokráciát az Egyesült Államokban”. (BBC)

Kiemelt videóink