A tajvani cég szerint egy Tom nevű férfi irányította a felrobbant csipogók gyártását Ausztriában

külföld
szeptember 19., 17:04

Ausztriába vezet egy lehetséges nyom a kedden Libanonban felrobbant, kb. 2800 embert megsebesítő és 12-t megölő csipogók eredetével kapcsolatban – írja a Die Presse. A csipogókat tervező és gyártó magyar BAC Consulting Kft. egyik képviselője Ausztriában székel – mondta Hszu Csing-kuang, annak a tajvani Gold Apollónak a vezérigazgatója, aminek a logója a csipogókon szerepelt – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De Hszu azt mondta, sosem találkozott személyesen ezzel a Tom nevű osztrák képviselővel, csak videón keresztül egyeztetett vele. Röviddel a kapcsolatfelvétel után „egy mérnökcsoportot rávett, hogy tervezze meg a saját személyhívóját, amit Gold Apollo márkanév alatt forgalmazott” – állítja Hszu. Az osztrák képviselő nyilvánvalóan teljes ellenőrzést gyakorolt a csipogók gyártása felett. „Azt mondtuk neki, hogy amit maga készít, az nem szép és nem is jó, használja az én termékemet” – folytatta a tajvani cégvezető.

Hszu Csing-kuang, a Gold Apollo alapító-vezérigazgatója Hszinpejben 2024. szeptember 18-án.
photo_camera Hszu Csing-kuang, a Gold Apollo alapító-vezérigazgatója Hszinpejben 2024. szeptember 18-án. Fotó: Walid Berrazeg/Anadolu via AFP

De ez láthatóan hiábavaló volt, és időközben Tomnak „majdnem három éve” nem szállítottak többé. Az engedély sosem említette Libanont, egyszer viszont gond volt egy banki átutalással, és Hszu azt mondta, „furcsa érzése volt”. Bejelentette, hogy pert indít a BAC ellen, mivel a Gold Apollo áldozatnak tekinti magát az ügyben. A Gold Apollót 1995-ben alapították, és vezeték nélküli rádiós rendszerekre specializálódott.

Időközben a 444 megnézte a csipogóbotrány miatt híressé vált Cristiana Bársony-Arcidiacono lakcímeit, és rejtélyes postaláda-feliratokat, üres lakásokat meg évtizedek óta Olaszországban élő szülőket talált. A csipogóügynek egyébként van egy bolgár szála is.

Már 37 ember halt meg a csipogók keddi és a walkie-talkie-k szerdai felrobbantása miatt Libanonban, több száz sebesültet még kórházban ápolnak.

Kiemelt videóink