Putyin: Idén tízszer annyi drónt kap az orosz hadsereg, mint tavaly

hadsereg
szeptember 19., 21:10

Idén a tavalyi drónmennyiség tízszeresét fogja megkapni az orosz hadsereg – közölte Vlagyimir Putyin az orosz hadiipari bizottságnak a különleges rendeltetésű pilóta nélküli repülőgéprendszerek fejlesztéséről tartott tanácskozásán.

Az orosz elnök szerint a fegyveres erők 2023 végéig 140 ezer pilóta nélküli repülőeszközt kaptak, a tervek szerint 2024-ben a szállítások mennyisége a tízszeresére, 1,4 millió darabra nő. A drónok tervezésével, tesztelésével és sorozatgyártásával speciális kutatási és gyártási központok fognak foglalkozni, 2030-ig Oroszország régióiban 48 ilyen létesítmény fog megépülni – mondta Putyin.

Vlagyimir Putyin egy videókonferencián 2024. szeptember 17-én.
photo_camera Vlagyimir Putyin egy videókonferencián 2024. szeptember 17-én. Fotó: Alekszandr Kazakov/AFP

Szerinte „a kulcsfeladat a légi drónok széles választékának előállítása, ezen ígéretes technikai sorozatgyártásnak a mielőbbi megteremtése”, de fontos a drónok leküzdésére szolgáló eszközök párhuzamos fejlesztése is a katonai és polgári objektumok védelme érdekében.

Az orosz elnök Szentpéterváron meglátogatta a drónokat gyártó Különleges Technológiai Központot, ahol megnézte a robottechnikai komplexumok modelljeinek kiállítását és egy antennákat gyártó üzemegységet is. (MTI)

Kiemelt videóink