Az NBSZ szerint nem áll nemzetbiztonsági védelem alatt a Hezbollah csipogóinak forgalmazásában részt vevő budapesti cég tulajdonosa

belföld
szeptember 20., 19:04

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat kérdésünkre tagadta, hogy titkosszolgálati vagy nemzetbiztonsági védelem alatt állna Cristiana Bársony-Arcidiacono, a Hezbollah felrobbant személyhívóit papíron gyártó budapesti cég ügyvezetője.

Az NBSZ válasza: „Az információ nem igaz. Magyarországon a nemzetbiztonsági védelem alá eső személyek körét jogszabály rögzíti. Az érintett hölgy nem tartozik a védetti körbe, így védelmet nem kaphat. A magyar nemzetbiztonsági szolgálatok szerda óta vizsgálatot folytatnak, ezért a hölgyet többször is meghallgatták. A vizsgálat eredményeiről a nemzetközi partnerszervezeteket és az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát folyamatosan tájékoztatjuk! A vizsgálat eddigi eredményei egyértelműen tisztázták, hogy az úgynevezett csipogók Magyarország területén sosem jártak, legyártásukban vagy átalakításukban magyar cég vagy magyar szakember semmilyen formában nem működött közre!”

Bársony-Arcidiacono édesanyja, Bársony-Arcidiacono Beatrix - aki Szicíliában tartózkodik - pénteken az AP-nek azt mondta, „az őt érő fenyegetések” miatt lánya jelenleg a magyar hatóságok védelme alatt áll és ismeretlen helyen van. A telefonon elért anya azt is állította, hogy a magyar szolgálatok kérték meg a lányát arra, hogy ne nyilatkozzon a médiának.

Kedd délután szinte egyidőben robbant fel több ezer, szerdán pedig további több száz walkie-talkie és csipogó Libanon-szerte, amik a Hezbollah fegyvereseihez tartoztak. Az akciónak a legfrissebb jelentések szerint harminchét halálos áldozata és háromezer sérültje van.

photo_camera Fotó: -/AFP

A támadást az izraeli titkosszolgálat követhette el.

A márkanév, amit az eszközök viseltek, egy tajvani gyáré, de a tajvaniak az incidens után azonnal közölték, hogy velük egy Budapestre bejegyzett cég, a BAC Consulting kötött gyártási és forgalmazási szerződést. Ennek a cégnek az egyszemélyi tulajdonosa és ügyvezetője Bársony-Arcidiacono, akiről itt írtunk portrét, és megnéztük a lakcímeit is.

Ő korábban azt állította, cége nem gyártotta az eszközöket, csak közvetítő volt. A New York Times szerint a vállalat az izraeli titkosszolgálat fedőcége lehetett, hogy papíron megutaztassák a csipogókat - mint ahogy fedőcég lehetett egy norvég férfi tulajdonában álló bolgár cég is a szállítási láncban.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán csipogóügyben azt mondta, „Magyarország vonatkozásában az ügy nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent”. Az NBSZ elmondása szerint a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok szerda óta vizsgálatot folytatnak, Bársony-Arcidiaconót többször is meghallgatták.

Kiemelt videóink