Kijev nincs elragadtatva az ötlettől, hogy népszavazás döntsön a Krím-félsziget jövőjéről

külföld
szeptember 20., 12:36

ENSZ által felügyelt népszavazást javasolt Radoslaw Sikorski a Krím jövőjéről, mondván, Oroszország és Ukrajna sosem lesz képes megállapodni a félsziget sorsáról. A lengyel külügyminiszter szerint a népszavazáson csak a Krím legálisan regisztrált lakossága vehetne részt, és javasolta azt is, hogy a kiírt népszavazás 20 évvel legyen elhalasztva az esetleges tárgyalási dátumtól.

photo_camera Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter.
Fotó: RONNY HARTMANN/AFP

Az ukrán külügyminisztérium elég elvágólagosan reagált a javaslat hírére:

A Krím Ukrajna része. Pont.

A külügy szerint a félsziget területi státusza és Ukrajna integritása nem lehet vita vagy kompromisszum tárgya - írja a Meduza.

Jelezték azt is, hogy Kijev semmilyen megegyezést nem fogad el, amelynek nem része az, hogy az orosz katonák kivonulnak Ukrajna teljes területéről.

A Jevropejszkaja Pravda arra is emlékeztetett, hogy Sikorski februárban még azon az állásponton volt, miszerint a Krím Ukrajna elidegeníthetetlen része, és a NATO-nak támogatnia kell Kijevet abban, hogy az ország területi egységét helyreállítsa az ukrán hadsereg segítségével.

A krími parlament vezetője, Vlagyimir Konsztantyinov pedig úgy reagált: szerinte érdemes lenne kezdeményezni Lengyelország ENSZ-mandátumának átadását mindaddig, „amíg ott felelősségteljes, becsületes kormány nem alakul”.

Kiemelt videóink