A szexuálisan bántalmazott nők nem bíznak a Harrodsban, a jelenlegi ügyvezető igazgatót még Fayed nevezte ki

külföld
szeptember 23., 20:15

Immár száz nő állítja, hogy a tavaly, 94 éves korában meghalt Mohamed Al Fayed, a Harrods luxusáruház egykori tulajdonosa megerőszakolta vagy szexuálisan bántalmazta. A BBC oknyomozásából az is kiderült, hogy az áruház akkori vezetése nem avatkozott közbe, sőt, segített az elkövetőnek eltussolni a cselekedeteit.

A Guardian azt írja, hogy a Harrods vizsgálja: a jelenlegi alkalmazottak részt vettek-e az állítólagos visszaélésekben. A cég közvetlen kapcsolatban áll a Scotland Yarddal.

Az áldozatok felszólították Fayed egykori munkatársait, hogy árulják el, mit tudtak a visszaélésekről.

A Harrods alkalmazottai között nyílt titok volt, hogy a tulajdonos mit művel a neki megtetsző nőkkel. Egy férfi részlegvezető szerint mindenki, aki azt mondja, nem tudott a nőkkel szembeni szexuális visszaélésekről, hazudik. Igaz, a nemi erőszakról neki sem volt tudomása.

Nem bíznak a jelenlegi ügyvezetőben

Pénteken a Harrods még arra biztatta Fayed áldozatait, hogy forduljanak a luxusáruház jelenlegi vezetéséhez, hogy minél gyorsabban rendezni tudják a panaszt. Az áldozatokat képviselő ügyvédek szerint azonban a kapcsolatfelvételnek ez a közvetlen módja problémás, már csak azért is, mert az áruház jelenlegi ügyvezető igazgatóját, a most 68 éves Michael Wardot még maga Fayed nevezte ki 2005-ben.

Az áldozatok Wardba vetett bizalmát nem erősíti egy 2020-as interjú sem, amiben az ügyvezető arról beszélt, sok boldog évet töltött Mohameddel. Ward megtarthatta állását azután is, hogy Fayed 2010-ben a Katari Befektetési Hatóságnak adta el a luxusáruházat.

photo_camera Fayed 2007-ben Fotó: SHAUN CURRY/AFP

A Harrods egyébként már a múlt héten bocsánatot kért az áldozatoktól.

A szintén Fayed által birtokolt Fulham futballcsapatánál ilyen problémák nem voltak, mivel a női csapat játékosait „megvédték” a klub néhai tulajdonosától, miután a személyzet „tudomást szerzett” arról, hogy a milliárdos „a fiatal, szőke lányok” iránt érdeklődik.

Mesés karrier

Az Egyiptomban született Al Fayed az üzleti karrierjét odahaza a járókelőknek eladott szénsavas üdítőkkel kezdte. Üzletemberré válásában komoly szerepe volt a nővérének, aki egy dúsgazdag szaúdi fegyverkereskedőhöz ment feleségül, ezzel a testvére előtt egy új világ és hihetetlen lehetőség nyílt meg.

Az Egyesült Királyságba 1974-ben költözött, a Harrods irányítását 1985-ben vette át. A kilencvenes és kétezres években a brit közélet ismert figurája volt, rendszeresen hívták televíziós beszélgetős és szórakoztató műsorokba. Fia, Dodi a világtörténelem egyik leghírhedtebb autóbalesetében vesztette életét Diana hercegnével együtt 1997-ben Párizsban.