Izraeli vállalkozóknak szóló oldalon regisztrált a csipogó-ügy másik fedőcégének tulajdonosa, a profilt a robbantások után törölték

külföld
szeptember 23., 14:47

Az Indian Express indiai lap utánajárt a "csipogó-ügyben" érintett másik, nem magyar szereplőnek. Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar BAC Consulting mellett egy norvég férfi tulajdonában álló bolgár cég, a Norta Global is érintett a Hezbollah felrobbant csipogói ügyében, a vállalkozás a magyarhoz hasonlóan szintén fedőcég lehetett a szállítási láncban.

Felszívódott Amerikában

A norvég férfi valójában egy 36 éves, indiai születésű vállalkozó, Rinson Jose. Az Indian Express azt írta, a férfi apja földműves, anyja varrónő, ő ikertestvérével, Jinsonnal együtt 10 éve költözött ki Norvégiába, és pár éve kapott állampolgárságot. A család a dél-indiai Kerala államban él, a lap információ szerint semmi jele nincs, hogy meggazdagodtak volna, az elmúlt tíz évben csak egy kis földterületet vásároltak.

Jose jelenleg a DN Media nevű médiakonszernnél dolgozik, ami sok más szaklap mellett a Dagens Næringslivet, az egyik legnagyobb norvég gazdasági lapot is kiadja.„Még mindig dolgozunk azon, hogy elérjük őt, és mindent megteszünk, hogy kiderítsük, mi történt. Nagyon komolyan vesszük ezeket az ügyeket” mondta Amund Djuve, a DN Media vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a férfi utoljára norvégiai idő szerint szerda délután küldött egy munkával kapcsolatos e-mailt egy másik kollégának.

A főnöke egy másik cikkben azt is mondta, egy amerikai újságírótól tudta meg, hogy alkalmazottja érintett lehet a csipogó-ügyben, és azonnal szólt a hatóságoknak.

A férfi jelenlegi helyzetéről annyit tudni, hogy kedden, amikor a több száz személyhívó felrobbant Libanonban, felszállt egy Bostonba tartó repülőgépre, hogy részt vegyen egy konferencián, ahova azóta nem regisztrált be. Az Indian Express 22-ei cikke úgy fogalmaz, hogy a férfi "négy nappal ezelőtt" felhívta a beteg apját, akkor nem beszélt arról, hogy bajban lenne. Aztán amikor elkezdtek érkezni a hírek, és kiderült, hogy az ő cége is érintett, már nem érte el őt a családja, és azóta sem tudtak kapcsolatba lépni vele sem ők, sem a kollégái. A Reuters még pénteken elérte ugyan a férfit telefonon, de ő nem volt hajlandó nyilatkozni a csipogókról, és letette, amikor a bolgár üzletről kérdezték.

Az ügy részleteiről és Jose szerepéről továbbra sem tudni sokat, a norvég közszolgálati média tárta fel, hogy a férfinak volt profilja egy izraeli vállalkozóknak szóló internetes oldalon, amit szeptember 19-e után töröltek. Az oldal partnereinek listáján szerepel többek között az Izraeli Védelmi Erők informatikai egységéhez kötődő személyek egyesülete is.

Tajvan, Bulgária, Magyarország

A felrobbant eszközök márkaneve egy tajvani gyáré, de a tajvaniak az incidens után azonnal közölték, hogy velük egy Budapestre bejegyzett cég, a BAC Consulting kötött gyártási és forgalmazási szerződést. Ennek a cégnek az egyszemélyi tulajdonosa és ügyvezetője Bársony-Arcidiacono, akiről itt írtunk portrét, és megnéztük a lakcímeit is.

Ő korábban azt állította, cége nem gyártotta az eszközöket, csak közvetítő volt. A New York Times szerint a vállalat az izraeli titkosszolgálat fedőcége lehetett, hogy papíron megutaztassák a csipogókat - mint ahogy fedőcég lehetett a bolgár cég is a szállítási láncban.

A bolgár titkosszolgálat csütörtökön közölte, hogy nem Bulgárián keresztül kerültek Libanonba és Szíriába a felrobbantott csipogók, a beszerzésüket intéző Norta Global csupán Szófiába van bejegyezve. A VG norvég lap egy volt bolgár hírszerző tiszt alapján arról írt, hogy a férfi soha nem járt az országban. „Minden papírt, amit a bolgár cég alapításához alá kellett írni, az oslói bolgár konzulátuson írták” – mondta a lapnak. A nemzetbiztonság szerint a cég nem kötött olyan értékesítési ügyletet, ami az ország hatáskörébe tartozik. „Bulgárián keresztül csak pénz folyt át, körülbelül 1,6 millió euró. A pénzt Magyarországra küldték” – fogalmazott a hivatal.

Kiemelt videóink