Már 955 milliárd forintos gondot okoz a kormánynak, hogy nem költekeznek a magyarok

gazdaság
szeptember 23., 13:29

Már az előzetes adatokból kiderült, hogy augusztusban a költségvetés rekordot jelentő, 414 milliárd forintos hiánnyal zárt, amivel együtt az idei év eddig eltelt részében 2857,7 milliárdos deficit jött össze. Ez az eredeti hiánycélhoz képest 300 milliárddal több már, de ha a tavasszal megemelt 4000 milliárd forinthoz viszonyítunk, akkor sem túl jó a helyzet, hiszen a 71,4 százalékos teljesülés, több, mint ami időarányosan elvárható lenne.

Ezért a Pénzügyminisztérium a szeptember eleji közleményében már sejtette az újabb kiigazítások lehetőségét, ami múlt pénteken egyébként meg is érkezett egy 130 pontos csomag formájában. Bár a tárca azt írta, a mostani költségvetési helyzet szezonális folyamatokra vezethető vissza, hiszen ilyenkor az áfabevételek alacsonyabb szinten alakulnak, a dupla családi pótlék emelése pedig pluszterhet jelent, ez minden egyes évben így van. A korábbi években mégsem érkezett ennyire pocsék augusztus havi adat a költségvetés állapotáról.

link Forrás

Az viszont tény, hogy – ahogy az idei év eddig eltelt részében is jellemző volt – az áfabevételek tényleg komoly gondot okoznak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.