A Kreml szerint végzetes hiba lenne Oroszországot békére kényszeríteni

háború
szeptember 25., 14:18

A Kreml elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az ENSZ-ben tett megjegyzéseit, és közölte, hogy Oroszország „békére kényszerítése” „végzetes hiba” lenne.

Zelenszkij kedden azt mondta, Oroszországot csak kényszeríteni lehet a békére, és megfogadta, hogy nem tárgyal Moszkva feltételei szerint a konfliktus lezárásáról.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy „egy ilyen álláspont végzetes hiba, rendszerszintű hiba”.

„Ez egy súlyos tévedés, aminek elkerülhetetlen következményei lesznek a kijevi rezsimre nézve. Oroszország a béke mellett van, de azzal a feltétellel, hogy annak stabilitása biztosított, és a különleges katonai művelet céljai teljesülnek. E célok elérése nélkül lehetetlen Oroszországot kényszeríteni” – mondta Peszkov.

Zelenszkij ezen a héten az USA-ban van abban a reményben, hogy növelni tudja Kijev nemzetközi támogatását. „Tudjuk, hogy néhányan a világban beszélni akarnak” Putyinnal – mondta Zelenszkij az ENSZ-ben.

De ezt az álláspontot „őrültségnek” nevezte, mondván, „Oroszországot csak kényszeríteni lehet a békére, és pontosan erre van szükség: békére kényszeríteni Oroszországot” – mondta.

photo_camera Fotó: Szergej Ilnickij/AFP

Több mint 2,5 évvel azután, hogy Oroszország megkezdte teljes körű invázióját Ukrajnában, a két fél a jelek szerint ugyanolyan távol áll egymástól, mint valaha, amikor a harcok befejezését célzó lehetséges megállapodásról van szó. Moszkva a béketárgyalások előfeltételeként azt követelte, hogy Kijev hagyja el a jelenleg általa ellenőrzött területeket Ukrajna keleti és déli részén. (Moscow Times)

Kiemelt videóink