Izrael a libanoni határhoz vezényel két tartalékos gépesített lövészdandárt

háború
szeptember 25., 18:20

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy az északi, libanoni határhoz vezényel két tartalékos gépesített lövészdandárt arra az esetre, ha kiszélesedne a háború a Hezbollah libanoni síita milíciával, és ha az izraeli szárazföldi erőknek be kellene lépniük Libanon területére.

A hadsereg azt is közölte, hogy a légierő a Hezbollah 280 létesítményét támadta a nap folyamán, köztük azokat a rakétaindító állásokat, amikből Cefatot, Naharíját és a Haifától keletre fekvő völgyeket vették célba.

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint az izraeli légierő szerdai támadásainak 23 halálos és 95 sebesült áldozata van.

Füst gomolyog egy dél-libanoni területére mért izraeli légicsapás helyszínén 2024. szeptember 25-én.
photo_camera Füst gomolyog egy dél-libanoni területére mért izraeli légicsapás helyszínén 2024. szeptember 25-én. Fotó: AFP

Az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó hivatala (OCHA) szerint csak az elmúlt öt napban – amióta jóval súlyosabbá vált az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus – több mint 90 ezer libanoni kényszerült elhagyni az otthonát. De a Hamász tavaly októberi terrortámadása óta – ami után Izrael hadműveletet indított a Gázai övezetben, majd a Hamász támogatásaként a Hezbollah elkezdte támadni Izraelt, és válaszcsapásokat kapott – 200 ezren, többségükben dél-libanoniak hagyták el otthonukat.

Este ülést tart az izraeli biztonságpolitikai kabinet, majd csütörtök reggel Benjámin Netanjahu miniszterelnök New Yorkba utazik, és beszédet mond az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán, ahonnan várhatóan szombat este tér haza. (MTI)

Kiemelt videóink