Magyar Nemzet: hűtlen kezelés miatt is nyomozás indulhat Magyar Péter ellen

POLITIKA
szeptember 26., 17:48

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vizsgálhatja ki a Magyar Péter által korábban vezetett Diákhitel Központnak azt a túlárazott szerződését, amit a Tisza Párt fontos kulcsszereplőjének vállalkozásával kötöttek – írja a Magyar Nemzet.

Ezekre a szerződésekre Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet még hónapokkal ezelőtt, ekkor a két ellenzéki politikus jól össze is veszett, de aztán jegelték a konfliktust a választások miatt.

Szeptemberben aztán Hadházy először a rogánista kommunikáció zászlóshajóinak, Balásy Gyula cégeinek (Lounge Design és New Land Média) megbízásairól írt, ez ugyanis szerinte az egyszerűbb kérdés, mivel „[e]zekről Magyar Péter maga is azt mondta, hogy indokolatlan és korrupt megbízások voltak, amelyekre Rogán Antalék kényszerítették.” De a következő posztjában rátért arra, hogy „a szúrópróbaszerűen megnézett dokumentumok alapján nem tűnik valószínűnek, hogy Magyar Péter csak Rogán utasítására írt alá felesleges és/vagy túlárazott szerződéseket olyan cégekkel, amelyekről nem sikerült megmagyarázni, miért őket hívták meg a munkára.”

photo_camera Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár és Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója a központ ügyfélszolgálatán 2019-ben Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Hadházy szerint „ezek a tanácsadói és különféle tanulmányok írásáról szóló szerződések meggyőződésem szerint rendkívül túlárazottnak, de ami nagyobb baj, hogy feleslegesnek is tűnnek.” És „a megbízott cégek profiljából, előéletéből nem érthető, miért pont ők kapták a megbízásokat, korábban semmilyen témába vágó teljesítményük, sőt, komolyabb bevételük nem volt.” Ráadásul ezen szerződések többsége kevéssel a közbeszerzési értékhatár, 15 millió alatti összegről szólt.

A Magyar Nemzet szerint az egyik ilyen cég a Troia Media Kft., amellyel a Magyar által vezetett Diákhitel Központ 2021. december elsején kötött szerződést 13,34 millió forint értékben. A társaság tulajdonosa Trentin Balázs Lajos, aki jelenleg a Tisza Párt egyik szervezője - írják.

Az ország legaktívabb feljelentője, Tényi István hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést az ügyészségnél, és a Magyar Nemzet által megismert hatósági tájékoztatás szerint a feljelentés átkerült végül a Nemzeti Nyomozó Irodához. Méghozzá azért, mert az NNI-nél már „azonos ügytárgyban nyomozás van folyamatban”.

Azt nem tudjuk, hogy a nyomozás csak a Tisza Párt szervezőjének 13 milliós szerződéseire terjed-e ki, vagy Balásy Gyuláék milliárdos szerződéseire is. Ezeket a Magyar Nemzet sem firtatta.

Szintén ma derült ki, hogy a legfőbb ügyész indítványozta Magyar Péter európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Kiemelt videóink