Sulyok Tamás nem politikai aktor, ezért nem kívánta kommentálni Orbán Balázs szavait

belföld
szeptember 27., 16:35

„Az államfő – tekintve, hogy nem politikai aktor – sem most, sem a jövőben nem szeretné kommentálni sem Orbán Balázs, sem más miniszterek kijelentéseit. Dr. Sulyok Tamás annyit jegyez csupán meg, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napja, október 23-a nemzeti ünnepünk és örök viszonyítási pontunk a szabadságunkhoz és a nemzeti függetlenségünkhöz. Szent István államalapításához vagy éppen az 1848. március 15-i forradalomhoz hasonlóan a független, szabadságáért minden körülmények között küzdő és azért megharcoló Magyarország és a magyar nemzet szimbóluma. Számára az 56-os forradalom hősei szentek és biztos abban, hogy mindannyiunk számára azok. Az 1956-os forradalom nélkül nem azok lennénk ma, akik vagyunk” - írta a Telexnek a köztársasági elnök kommunikációs igazgatósága.

Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs a Mandinernek adott interjújában azt mondta, hogy Magyarország Ukrajnával ellentétben nem védekezett volna egy orosz katonai agresszióval szemben, „mert 56-ban az lett, ami lett”. Kijelentése miatt Orbán Viktor péntek reggel kicsit ki is osztotta politikai igazgatóját.

Sulyok Tamás köztársasági elnök azonban értelmezni sem próbálta Orbán Balázs kijelentését, nem tudja, mi járhatott a fejében, de neki Bethlen Gábor erdélyi fejedelem híres mondata jutott eszébe erről, miszerint: „Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.”

Arra a kérdésre viszont válaszolt, hogy a Magyar Honvédség védekezne-e, ha az ukrajnaihoz hasonló támadás érné az országot. Azt írta: „a köztársasági elnök, mint a hadsereg főparancsnoka és mint államfő is mindig az Alaptörvényben foglaltak szerint és a köztársasági elnöki esküjéhez híven jár el. ”

Kiemelt videóink