TEFI podcast: Minél tovább tart az ukrajnai háború, annál kevesebben térnek majd haza

podcast
szeptember 28., 18:00

A TEFI-projektünk keretein belül olyan témákkal foglalkozunk, amik valamilyen módon hatnak arra, hogy milyen az a biztonság, amiben itt, Közép-Európa szívében élünk. Több alkalommal beszéltünk már az ukrajnai háborúról (itt és itt), most az eddigi katonai témáktól eltávolodva a háború miatti elvándorlással, és annak következményeivel foglalkoztunk.

Több mint hatmillió ukrán hagyta már el a hazáját, és nem tudni, közülük hányan fognak hazatérni, hiszen egy ma még nehezen körvonalazható béke esetén is nagyon küzdelmes lesz az élet a szétbombázott ukrán területeken. Az viszont a felmérések alapján biztosnak tűnik, hogy minél tovább tart a háború, annál kevesebben fognak visszaköltözni Ukrajnába.

Többek közt a gazdasági okokból kivándorló, majd a háború elől menekülő ukránok életéről, az ukrán társadalom kihívásairól, a kárpátaljai magyarság változásairól beszélgettünk Kovály Katalin geográfussal, a HUN-REN CSFK Földrajztudományi Kutatóintézetének tudományos munkatársával, aki egyben a Beregszászi Főiskola oktatója is.

A tartalomból

00:30: Hányan mentek el Ukrajnából a háború kitörése óta, és ők hol vannak most?

1:45: Kivándorlási trendek a háború előtt és menekülési trendek a háború után, hosszú táv, rövid táv.

3:45: A családegyesítésekről.

5:15: Meddig maradnak külföldön az ukrán kivándorlók, és meddig azok, akik a háború elől menekültek el?

8:30: Lesz hazafelé irányuló migrációs hullám a háború után?

10:05: Miért térnek haza az ukránok a háború alatt?

10:55: Ukrajna demográfiai kilátásai.

12:50: Ukrán gazdasági következmények, külföldi munkavállalók hazautalásai. Ukrajna a két legnagyobb erőforrását veszíti el épp.

15:26: Na most akkor hány magyar van Kárpátalján, mit jelent az, hogy „kárpátaljai magyar"?

18:50: Kárpátaljai magyarok külföldi munkavállalása, főként Magyarországon.

19:53: Háború miatti migráció Kárpátalján.

21:50: Hányan vannak Kárpátalján? Kevesebben, mint a háború előtt.

22:21: Jönnek is el Kárpátaljáról, de sokan oda települnek át.

27:55: Aki gyorsan jött Kárpátaljára a háború miatt, gyorsan is távozik majd?

29:55: A szülőföldön való megmaradás, magyar gazdaságfejlesztési programok.

Címlapkép: Botos Tamás/444

Partnerek

Ez a cikk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projekt keretében készült. A TEFI közép- és kelet-európai független kiadók együttműködése, amelynek keretében a közép-európai régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe. A projekt célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást az európai sajtóban, és hozzájáruljon egy ellenállóbb európai demokráciához.

bellingcat logo sme logo wyborcza logo pressone logo

A Magyar Jeti Zrt. partnerei a projektben: Gazeta Wyborcza (Lengyelország), SME (Szlovákia), Bellingcat (Hollandia), PressOne (Románia).

A partnerség közös, angol nyelvű honlapja az alábbi linken érhető el: https://easternfrontier.eu/

A TEFI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

Kiemelt videóink