Az orosz propaganda sem lebegteti, hogy mindjárt vége az ukrajnai háborúnak

podcast
augusztus 10., 17:30

A TEFI-projektünk keretein belül olyan témákkal foglalkozunk, amik valamilyen módon hatnak arra, hogy milyen az a biztonság, amiben itt, Közép-Európa szívében élünk. Nem kell különösen magyarázni azt, hogy a szomszéd országban zajló háború miért kiemelt fontosságú a mi biztonságunk szempontjából.

Beszélgettünk arról, hogy katonai szempontból mi történik az ukrán fronton, és milyen tendenciák láthatók az elmúlt hónapok eseményei alapján, és arról is, hogy mit érzékel az átlag orosz állampolgár, aki a Kreml információs buborékjából nem tud, vagy nem is akar kitörni.

Vendégeink Takács Márk katonai szakértő, valamint Takácsy Dorka, a Center for Euro-Atlantic Integration and Democracy kutatója voltak.

A tartalomból:

00:25: Mi történik most a fronton. Elefánt a szobában: F-16-osok Ukrajnában. Kurszki betörés.

6:20: Azt hisszük, hogy az orosz lakosság arról értesül, amit a nyugati emigránsoktól hallunk, de ez nagyon nem így van.

7:35: A sporadikus VPN használat nem a tájékozódás miatt van, hanem a netflixezés és a tinderezés miatt. VPN-ellenes paráztató kampányok. Orosz állami VPN.

10:08: Facebookról a Telegramra, a háborús szakértők háborítatlan világába.

10:55: Orosz tévé, napi 4x60 perc helyi Bayer-show ordibálással, verekedéssel.

14:07: Ukrán háború az orosz tévében. Az egymásnak ellentmondó információk a propagandában nem jelentenek problémát.

16:06: Orosz-amerikai, orosz-NATO háború. Ha nem folytatja az orosz nép a háborút, a NATO Oroszország írmagját is kiírtja. Egy újabb honvédő háború, ráadásul megint nácik ellen, ami összehozza a lakosságot.

18:23: Ukránok nyugati fegyverek nélkül. Az ukrán lakosság akaratán nagyon sok múlik.

22:45: Ukrán lakosság az orosz propagandában. Zelenszkij elnyomása alatt szenvedő szerencsétlenek. Olimpia (és nyomkövetős ukrán olimpikonok) az orosz propaganda szerint.

24:50: Az USA megbízhatatlan partner, és az általa szállított fegyverek is silányak.

25:20: Milyen fegyverek érkeznek még Ukrajnába a nyugati országokból? Zelenszkij végül is tényleg követelőzik, de erre megvan az oka.

26:32: Európa az orosz propagandában: Európa az USA bábja, csakúgy, mint az ukránok. Brüsszel, mint egy önálló entitás egyre inkább megjelenik. Magyarország a racionalitás kis szigete az európai őrület tengerében. Orbán Viktor az orosz címlapokon.

31:10: Háború és BÉKE. Mindkét fél meg van győződve arról, hogy elérhetik a saját céljaik elérhetők. Az ukránok szerint ősszel megáll az orosz előrenyomulás.

32:50: Ki miatt nincs még béke? Nyilván Amerika miatt. Az orosz lakosság amúgy támogatja a békés rendezést - orosz feltételek szerint, és támogatja a háború folytatását is.

36:13: Személyes népszerűség: A tavasszal kinevezett ukrán vezérkari főnök, Szirszkij hatása.

39:23: Új ukrán ellentámadás?

40:52: Az oroszok a saját belső narratívájuk szerint minden nap egyre jobban állnak, de mégsem hirdetik, hogy küszöbön a háború vége. Eltűnő adatok Oroszországban, nagyon árulkodó az is, hogy mi az, amit már nem lehet elérni.

44:42: Orosz haderő önkéntes alapú fenntartása. Csillagászati összegeket ígérnek az önkénteseknek, főleg a vidéki keresetekhez képest. Putyin halálgazdaságtana.

A beszélgetés során ajánlott tartalmak itt érhetők el:

  • VPN elleni kedves orosz propagandavideók.
  • Russian Media Monitor: angol feliratos szemelvények az elvadult orosz Bayer-show-k világából.
  • Tochno: Oroszország számokban, elképesztően érdekes adatsorok, amikkel a putyini rezsim nem feltétlenül büszkélkedik.
  • Putin' Deathonomics: így vált az önkéntesség, és a halál racionális választássá Oroszországban
  • +1: Folyamatos elemzés az ukrajnai háborúban végrehajtott harci cselekményekről itt.

Disclaimer: A beszélgetés résztvevői között csupán névrokoni kapcsolat áll fenn. Hívtunk volna más szakértőt is a beszélgetésre, de sajnos ők a névellenőrzésen nem mentek át.

Címlapkép: Kiss Bence/444

Partnerek

Ez a cikk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projekt keretében készült. A TEFI közép- és kelet-európai független kiadók együttműködése, amelynek keretében a közép-európai régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe. A projekt célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást az európai sajtóban, és hozzájáruljon egy ellenállóbb európai demokráciához.

bellingcat logo sme logo wyborcza logo pressone logo

A Magyar Jeti Zrt. partnerei a projektben: Gazeta Wyborcza (Lengyelország), SME (Szlovákia), Bellingcat (Hollandia), PressOne (Románia).

A partnerség közös, angol nyelvű honlapja az alábbi linken érhető el: https://easternfrontier.eu/

A TEFI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

Kiemelt videóink