Navalnijt megmérgezhették a halálával kapcsolatos eredeti dokumentumok szerint

külföld
szeptember 30., 08:12

Az Insider oknyomozó portál több száz, korábban nem publikált hivatalos dokumentumhoz jutott hozzá Alekszej Navalnij halálával kapcsolatban. Ezek olyan tünetekre utalnak, amelyek a lap szerint azt valószínűsítik, hogy az orosz ellenzék vezetőjét megmérgezhették a börtönben.

Navalnijt 2020-ban novicsok idegméreggel mérgezték meg, túlélését csak a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhette. Miután hazatért németországi gyógykezeléséről, azonnal letartóztatták, különböző jogcímeken több mint harminc évre ítélték, és a szibériai Harp falu IK-3 elnevezésű fogolytelepen tartottak fogva. Itt lett rosszul idén februárban, a börtönudvaron összeesett, és rövid idő alatt meghalt. Holttestét sokáig nem adták ki, a hivatalos vizsgálatok szerint betegségek kombinációja okozta a halálát, köztük hepatitisz és hasnyálmirigy-gyulladás, amihez szívritmuszavarok is kapcsolódtak.

photo_camera Fotó: VANO SHLAMOV/AFP

Ezt felesége és a mozgalma végig megkérdőjelezte, most pedig a többek között a Hriszto Grozev oknyomozó újságíró által fémjelzett Insider olyan dokumentumokhoz jutott hozzá, amelyek a lap szerint megerősítik a kétségeket.

A több száz dokumentumból egyelőre csak egy-kettőt tettek közzé, ezekből az Insider szerint az látszik, hogy a hatóságok később szándékosan eltávolították azokat a tünetekre való hivatkozásokat, amelyek nem illettek bele a hivatalos verzióba.

A megszerzett dokumentumok szerint az eredeti iratokban még az áll, hogy amikor Navalnij hirtelen rosszul lett a börtönudvaron tett séta alatt, súlyos hasfájásra és görcsökre panaszkodott, és hányt. Ezeket a részleteket később kivették.

A lap többek között azt az Alekszandr Polupan nevű orvost kérdezte meg a dokumentumokról, aki Navalnijt Omszkban kezelte a 2020-as Novicsok-mérgezése után. Polupan szerint az ilyen tüneteket aligha lehet mással magyarázni, mint mérgezéssel, és a foszformérgezés lehetőségét vetette fel.

„A hivatalos halálok – szívritmuszavar – semmiképpen nem magyarázza meg azokat a tüneteket, amelyeket az állásfoglalásban látunk: éles hasi fájdalom, hányás és görcsök. Nem valószínű, hogy az ilyen tünetek a mérgezésen kívül mással magyarázhatók. A hasi fájdalom és a görcsök közötti rövid idő arra utal, hogy a méreg lehet például szerves foszfortartalmú anyag (a Novicsok is ebbe az anyagcsoportba tartozik), de nem bőrön keresztül felszívódva, hanem belsőleg bejuttatva”

- mondta a hivatalos verziót már Navalnij februári halála után megkérdőjelező Polupan az Insidernek. A lap szerint más orvosok is mérgezést valószínűsítettek a dokumentum megismerése után.

Kiemelt videóink