Navalnij halála ügyében fél év múltán sem találtak semmi gyanúsat az orosz hatóságok

külföld
augusztus 15., 19:23

Hat hónappal azután, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghalt szibériai börtönében, az orosz hatóságok azt állapították meg, hogy nem történt bűncselekmény, írja a Politico.

A vizsgálati bizottság levele szerint betegségek kombinációja okozta a politikus halálát, köztük hepatitisz és hasnyálmirigy-gyulladás, amihez szívritmuszavarok is kapcsolódtak. A levél elismételte a halál körülményeinek már ismert hivatalos leírását: Navalnij séta közben rosszul lett, mentőt hívtak, de a helyszínre kiérkező orvosok már nem tudtak segíteni rajta.

Navalnij egy tavaly februári bírósági meghallgatásakor.
photo_camera Alekszej Navalnij Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency via AFP

Az erről szóló dokumentumot Navalnij felesége, Julija Navalnaja osztotta meg csütörtökön, szánalmas gúnyolódásnak nevezve a magyarázatot. „Elvárják tőlünk, hogy elhiggyük, Alekszej, aki elég jól volt ahhoz, hogy kimenjen sétálni a mínusz húsz fokba, szinte azonnal meghalt?” Navalnaja ellen júliusban adott ki elfogatóparancsot egy moszkvai bíróság szélsőségesség vádja miatt.

Alekszej Navalnijt Vlagyimir Putyin legnagyobb ellenfelének tartották, a nevét az orosz elnök sosem ejtette ki a száján. A politikus a 2011-es moszkvai tüntetések idején vált ismertté mint a rendszerrel szembeni ellenállás központi alakja. Putyinista oligarchák korrupciós ügyeiről kezdett blogolni, felfuttatta antikorrupciós alapítványát.

2020-ban novicsokkal mérgezték meg, Németországban kezelték, de hazatért, majd rövidesen börtönbe került. Utolsó videóüzenetében januárban arról beszélt, hogy három évvel ezelőtt azért tért vissza Németországból, mert sem a hazáját, sem a hitét nem akarta feladni. Ki akart állni az elvei mellett, hajlandó volt ezért áldozatokat hozni. Szerinte áldozat nélkül nincs valódi meggyőződés.

Kiemelt videóink