Orbán Balázs: „Ukrajnában nem csinálnánk, Magyarországon csinálnánk”

belföld
szeptember 30., 14:07

Orbán Balázs azzal magyarázta osztályfőnöki megintést érő 1956-os Ukrajna-párhuzamát a Telexnek, hogy Magyarországon meg kell védeni a szuverenitást, Ukrajnában viszont ugyanezt már nem támogatjuk.

A miniszterelnök politikai igazgatója egy alákérdezős baráti mandineres podcastban stratégiázta el magát váratlanul egészen a tököli reptér közelébe a múlt héten, amikor arról beszélt, hogy „pont '56-ból kiindulva” mi nem vittük volna bele az országot egy háborús védekezésbe az oroszokkal szemben.

Az állítás ugyan logikusan következik a szuverenista ideológiai alapvetés és a kormány oroszbarátsága közötti feszítő ellentmondásból, de ilyen nyíltan korábban nem mondták ki, ezért a jobboldalon is többeknél kiverte a biztosítékot. A háborúpárti fakenews sajtó elleni szokásos kirohanások után ezért végül Orbán Balázsnak is bocsánatot kellett kérnie, és arról kellett beszélnie, hogy ha kell, ő bizony ott lesz fegyverrel a kézben a Corvin köznél.

A Telex hétfőn a háza előtt kapta el a barikádok helyett egyelőre munkába induló Orbán Balázst, hogy reagáltassa saját szavaira. Orbán, miközben most is elmondta, hogy ha bárkit megbántott volna, akkor szeretne elnézést kérni, azt mondta, hogy a magyar kormány két és fél éve változatlan állásponton van a háborúval kapcsolatban. Ennek a lényege, hogy béketárgyalásokra lenne szükség, és elsősorban a 2022 áprilisában megszakadt isztambuli tárgyalásokat hozta fel, ahol szerinte Zelenszkij ukrán elnöknek a megegyezésre kellett volna törekednie az oroszokkal.

Arra a kérdésre, hogy akkor 1956 üzenete Orbán szerint az lenne, hogy védekezés helyett diplomáciai úton kellene tárgyalni az országra törő ellenséggel, Orbán Balázs azt mondta, hogy 1956 hősei természetesen magyar nemzeti hősök, mindent pontosan úgy csináltak, ahogy csinálniuk kellett.

Innentől idézzük az interjú végét:

- „'56 üzenete a szuverenitásért folytatott... a magyar szuverenitásért folytatott küzdelem.

- De pont ezt teszik az ukránok.

- Igen, és ez az ő döntésük, és az ő háborújuk.

- Önök nem csinálnák?

- Nem...

- De ezt mondta!

- Ukrajnában nem csinálnánk. Magyarországon csinálnánk.”

Ínyenceknek a teljes videó:

link Forrás
Kiemelt videóink