Beismerte a Vox, hogy Mészáros bankja hitelezte a választási kampányukat

POLITIKA
október 01., 10:47

Elismerte a spanyol szélsőjobboldali Vox, hogy tavalyi választási kampányához 3,6 milliárd forintnyi kölcsönt kapott Mészáros Lőrinc bankjától.

A párt vezetőségének több tagja is megerősítette, hogy az MBH Bank két részletben folyósított nekik hitelt, először 6,7 millió eurót, majd 2,6 millió eurót,

amit állításuk szerint azóta teljes egészében visszafizettek.

A spanyol El País szeptember közepén írta meg, hogy Orbán Viktorhoz közeli pénzintézetek hitelezhették a szélsőjobboldali párt legutóbbi kampányait - miután a Vox nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni, melyik az a bank, amelyik több mint kilencmillió eurót kölcsönzött nekik a legutóbbi önkormányzati és országgyűlési választások kampányához.

Santiago Abascal Vox-elnök és Orbán Viktor 2023-ban
photo_camera Santiago Abascal Vox-elnök és Orbán Viktor 2023-ban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A lapnak most Pepa Millán, a párt szóvívője ismerte el, hogy a magyar bankhoz fordultak hitelért, mivel „egyik spanyol hitelintézet sem adott nekik kölcsön”.

Az ügy kapcsán pártközeli források emlékeztettek arra is, hogy 2022-ben kiderült: a francia szélsőjobboldali vezető, Marine Le Pen több mint tízmillió eurós hitelt kapott egy magyar banktól választási kampányának finanszírozására. Ez akkor a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló MKB volt, ami mostanra szintén a Magyar Bankholding része.

A Millánéhoz hasonló indokokra hivatkozó Le Pen 2014-ben egy orosz banktól vett fel hitelt.

A Vox tavaly júliusban kilépett a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezette Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakciójából, hogy csatlakozzon Orbán új, Patrióták Európáért nevű csoportjához - amihez Le Pen pártja is társult. (hvg via El País)

Kiemelt videóink