Izrael északi és középső részeit rakétázza a Hezbollah a libanoni offenzívára válaszul

háború
október 01., 10:19

Több mint tizenöt rakétát lőtt ki a Hezbollah Izrael északi részére keddre virradóan, legalább hármat pedig a délelőtt folyamán az ország középső részére, Sharon régióra - válaszul az izraeli hadsereg libanoni bevonulására.

A támadásban egy buszvezető megsérült.

Az izraeli hadsereg hétfő éjjel kezdte meg „korlátozott, helyi és célzott” szárazföldi műveletének végrehajtását a Hezbollah ellen Dél-Libanonban, miközben folytatták a határ közelében lévő területek támadását, és légicsapásokat hajtottak végre a fővárosban, Bejrútban is.

A műveletüket „Északi Nyilaknak” nevezték el. Az izraeli hadsereg zárt katonai zónának nyilvánította Metula, Misgav Am és Kfar Giladi észak-izraeli területeket.

A védelmi erők libanoni bevonulása pár nappal a terrorszervezet vezetője, Haszan Naszrallah sejk likvidálása után történik, és nem egész két héttel azután, hogy összehangolt - valószínűleg izraeli titkosszolgálati - akcióban az Irán által támogatott Hezbollah fegyvereseinek csipogói felrobbantak a saját zsebükben.

A libanoni hadsereg eközben tagadja a korábbi értesülést, miszerint az izraeli offenzíva hatására kiürítette volna a megfigyelőállásait és visszavonult volna a déli határról. Közleményük szerint továbbra is együttműködnek az ENSZ békefenntartóival. A hadseregek mozgását önállóan nem tudják ellenőrizni.

Az ország egészségügyi minisztériuma szerint eddig legalább kilencvenöt ember meghalt és százhetven megsebesült izraeli csapásokban a déli régiókban, a keleti Bekaa-völgyben és Bejrútban az elmúlt huszonnégy órában.

Címlap: MURAT SENGUL/Anadolu via AFP (CNN, Hárec, Guardian, Reuters)

Kiemelt videóink