A grúz parlament elnöke aláírta az orosz mintára kidolgozott és elfogadott LMBTQ-ellenes törvényt

külföld
október 03., 15:31

A családi értékek és kiskorúak védelmével indokolva hozott LMBTQ-ellenes törvényt a grúz parlament, írja a Civil Georgia. Bár a törvényjavaslat aláírását a grúz elnök megtagadta, mivel nem vétózott, a parlament elnökének aláírása is elég volt a törvénybe iktatáshoz.

Szalva Papuasvili, a parlament elnöke is részt vett az orosz mintára készült homofób törvény előkészítésében. Szerinte a grúzok büszkék a toleranciájukra, ami „a közös tiszteleten alapuló létezést jelenti”, nem pedig mások „bosszantását, a köznyugalom megzavarását, mások hitének, értékeinek semmibevételét”.

photo_camera Fotó: DAVIT KACHKACHISHVILI/Anadolu via AFP

A törvény számos homofób és transzfób intézkedést tartalmaz: többek között betiltja az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok általi örökbefogadást, de a médiában és az oktatásban is cenzúra alá kerülnek a queerséggel és a nemváltással kapcsolatos kérdések. Betiltanák a Pride-rendezvényeket, cenzúráznák a melegek filmekben és könyvekben való ábrázolását is.

A parlamenti elnök szerint „szimbolikus, hogy a gyökértelen, értékvesztett ellenzéki vezető”, azaz az elnök „nem volt hajlandó aláírni azt a törvényt, amely az ember számára legértékesebb dolgot védi: a családot és a gyermekeket”.

A törvény aláírását visszautasító Szalome Zourabishvili államfőt többen is kritizálták, mert nem küldte vissza a parlamentnek a törvénycsomagot. A vétó hiánya stratégiai döntésként is értelmezhető, amennyiben az elnök szeretné elkerülni, hogy a közelgő választások központi témája a homofóbia legyen.

A törvény hatvan nap múlva lép érvénybe, egy hónappal az október 26-ai választások után. Elemzők szerint a szavazás döntő tesztje lesz annak, hogy Grúzia, amely egykor a legnyugatosabb exszovjet államok közé tartozott, Oroszország felé sodródik-e.

Kiemelt videóink