Gulácsi megszólalt, a szíve helyett az eszére hallgatva mondta le a válogatottságot

sport
október 03., 09:56

Nagy port kavart Gulácsi Péter, a válogatott kapusának furcsa körülmények között meghozott döntése arról, hogy ki szeretne maradni a mostani válogatott keretből.

Az Indexen a hír nyilvánosságra kerülésével egy időben jelent meg hosszú, nyilvánvalóan korábban megírt cikk, ebben Hrutka János volt válogatott focista megpendítette Gulácsi válogatottól való végleges visszavonulását. Különös volt Marco Rossi szövetségi kapitány magyarázata is, egy korábbi, tényleg súlyos sérülésre hivatkozott, ami után Gulácsi már 2023-ban visszatért. A kapus ráadásul fantasztikus formában véd klubcsapatában.

Az is különös volt, hogy Gulácsi semmit sem mondott az ügyről, csak a Juventus elleni szerdai meccs előtt szólalt meg, de ott nyilván nem a válogatotton volt a fókusz. A kapus most kiadott egy közleményt.

photo_camera Gulácsi az eddigi utolsó válogatott meccsén, a németek ellni 0-5 után Fotó: MALTE OSSOWSKI / SVEN SIMON/dpa Picture-Alliance via AFP

„Az elmúlt napok találgatásai és helytelen fordításai miatt szeretném tisztázni a kialakult helyzetet – írta. – Azzal a kéréssel fordultam a szövetségi kapitány felé egy héttel ezelőtt, hogy a következő két válogatott összetartásra ne hívjon meg.

Az egy éves kihagyásom óta most először van olyan megterhelésem, ahol folyamatosan heti két mérkőzésünk van a Bundesligában, a Bajnokok Ligájában és a Német Kupában, egészen Karácsonyig. 34 évesen, tanulva a sérülésemből és az ahhoz vezető okokból, szeretnék időt adni magamnak a fizikális és mentális regenerációra. Nem csak a rengeteg mérkőzés, hanem a folyamatos utazás és a meccsek közötti kevés edzés lehetőség miatt is.

10 éve vagyok magyar válogatott, voltam már harmadik, második és első számú kapusa is a csapatnak, minden szerepben számíthatott rám az akkori szövetségi kapitány, ezalatt a 10 év alatt összeadva több, mint egy évet töltöttem válogatott edzőtáborokban. A címeres mezt viselni mindig a legnagyobb megtiszteltetés egy játékos karrierjében. Szeretnék még évekig a legmagasabb szinten játszani, ezért most az eszemre hallgattam a szívem helyett.

A jövővel kapcsolatban abban maradtunk a kapitánnyal, hogy a márciusi összetartás előtt újra beszélünk. Hajrá magyarok!”

Gulácsitól a magyar válogatott szurkolóinak egy része akkor fordult el, amikor 2021-ben a Lipcse kapusa és felesége kiállt a szivárványcsaládok mellett.

Az Eb előtt sokáig lebegtetve volt, hogy a sérüléséből visszatért, riválisát a Lipcséből kiszorító Gulácsi Péter vagy az FTC-vel egyre nagyobb nemzetközi rutint szerző, és a válogatott kapuját a sikeres selejtezősorozatban védő Dibusz Dénes kezd-e. Végül Gulácsival a kapuban álltunk fel, egy topliga topcsapatában szerezhető tapasztalat nem mérhető a Ferencvároséhoz. Megbízható teljesítmény nyújtott, voltak nagy védései, a gólokról nem tehetett.

Kevés magyar játékos mondhatja el magáról azt, amit a 34 éves Gulácsi Péter: 221 Bundesliga-, 36 Bajnokok Ligája- és 29 Európa Liga-meccsen védett eddig. A válogatottnak 2014 óta tagja, 58 meccs van mögötte, az utolsó a németek elleni szeptember eleji 0-5 volt, néhány nappal később, Bosznia-Hercegovina ellen már Dibusz védett. Kérdés, lesz-e 59.?

A sors iróniája, hogy az elmúlt hetekben a legjobb formában lévő topligás kapusok egyike volt, zsinórban kétszer a Bundesliga válogatottjába is bekerült, a szerdai, Juventus elleni BL-meccs viszont nem sikerült. A Sofascore értékelése szerint csapata egyik leggyengébben teljesítő játékosa volt a 3-2-es lipcsei vereséget hozó BL-meccsen.

Ritán fordul elő, hogy valaki lemondja, még ha időlegesen is, a válogatottságot. A legnagyobb vihart Huszti Szabolcs 2010-es döntése okozta. Az akkor mindössze 27 éves játékos egy Anglia ellen elvesztett barátságos meccs után döntött így.