Lelkesen támogatja az abortuszhoz való jogot Melania Trump a most megjelenő önéletrajzában

külföld
október 03., 07:23

Melania Trump, Donald Trump felesége a hamarosan megjelenő önéletrajzában szembegy a republikánus párt politikájával, és teljes mellszélességgel kiáll az abortuszjogok mellett, írja a Guardian.

photo_camera Fotó: ALEX WONG/AFP

„Feltétlenül garantálni kell, hogy a nők autonómiával dönthessenek a gyermekvállalási preferenciájukról, saját meggyőződésük alapján, a kormány minden beavatkozásától vagy nyomásától mentesen” – írja Trump, ahogy azt is:„Miért lenne másnak, mint magának a nőnek hatalma meghatározni, hogy mit tesz a saját testével? A nő alapvető joga, az egyéni szabadság, és a saját életéhez való jog biztosítja számára a hatalmat, hogy megszakítsa a terhességét, ha akarja. (...) Egy nő jogának korlátozása, hogy eldönthesse, megszakít-e egy nem kívánt terhességet, ugyanaz, mint megtagadni tőle a saját teste feletti ellenőrzést. Ezt a meggyőződésemet egész felnőtt életemben magamban hordoztam.”

Az, hogy a volt First Lady a könyvben határozottan megnyilvánul egy nőjogi kérdésben, nemcsak azért meglepő, mert ritkán beszél politikai nézetekeiről a nyilvánosság előtt, de azért is, mert egy abortuszellenes programmal induló jelölt felesége, férje hivatali ideje alatt pedig jelentősen romlottak a nők reprodukciós jogai.

A legjelentősebb intézkedés, hogy 2022-ben a Legfelsőbb Bíróság felülbírálta az 1973-as Roe kontra Wade ügyben hozott ítéletet, ezáltal pedig megszüntette az abortuszhoz való alkotmányos jogot - minek hatására a republikánus államok sorra szigorítják az abortuszhoz való hozzáférés lehetőségeit. Emellett Trump 2017-ben az első elnöki munkanapján egy tollvonással megtiltotta, hogy amerikai szövetségi vagy külföldi támogatást kapjon olyan civil szervezet, ami támogatja az abortuszt vagy egyáltalán információt szolgáltat róla.

A demokraták a Roe kontra Wade döntés felülvizsgálata óta sokat dolgoztak azon, hogy az abortusz és a reproduktív jogok uralják a közbeszédet, az idei választási kampányt is nagyrészt az abortuszkérdés köré húzzák fel. A republikánusoknak ezzel szemben hiába ment rá több évtizede a Roe kontra Wade visszavonásáért zajló kampányra és próbálták az abortusz korlátozása körül egységesíteni a pártot, nem volt összehangolt nemzeti abortuszstratégiájuk.

Kiemelt videóink