Herszonban civileket is támadnak már az orosz drónok

külföld
október 06., 08:35

Oroszország eddig is használt kamikaze drónokat a háborúban, csak míg eddig főként katonai célpontokat támadtak, a dél-ukrajnai Herszon városában egyre gyakrabban használják őket civilek ellen.

photo_camera Herszoni lakosok egy orosz támadás után. Fotó: KHERSON REG.MIL. ADMINISTRATION/Anadolu via AFP

A Telegraph helyszíni riportjában arról ír, hogy a város szép lassan „emberi szafarivá” változik, ahol drónokkal dobnak le gránátokat és más robbanóanyagokat a mindennapi életüket élni próbáló civilekre. A legutóbbi, hétfői támadásban öt civil sérült meg, amikor a külvárosban egy mozgó busz közelében robbantak fel gránátok.

A lakosok szerint Oroszország hónapok óta bombáz civileket Dnyipro folyó bal partja közelében, de a támadások egyre inkább átterjedtek a városközpontra és a külvárosokra. A hatóságok szerint júliusban és augusztusban naponta közel száz robbanás volt, a rekord eddig szeptember 9-e, akkor a TSN ukrán hírcsatorna szerint 330 dróntámadás volt.

„A írónak nagy fájdalmat okoznak a lakosoknak, mindenki célpont, azok is akik sétálnak, vezetnek, kerékpároznak, munkába mennek vagy az élelmiszerboltoknál állnak” – mondta a lapnak Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója. A helyi hatóságok azt tanácsolták a civileknek, hogy maradjanak otthon, hacsak nem tudnak magukkal vinni például érszorítót, amivel a vérzést el lehet állítani.

Kiemelt videóink