Lemondott a brit miniszterelnöki hivatal kabinetfőnöke, aki a kormányfőnél is többet keresett

külföld
október 06., 15:52

Lemondott a londoni miniszterelnöki hivatal kabinetfőnöke, akinek a személye körül az elmúlt hetekben komoly belpolitikai vita bontakozott ki.

Sue Gray – aki eddigi kabinetfőnöki minőségében Keir Starmer miniszterelnök Downing Street-i stábjának legmagasabb beosztású vezetője volt – a kormányfőnek írt lemondó nyilatkozatában azt írta: a pozíciója körüli „intenzív kommentárözön” azzal a kockázattal járt, hogy elvonja a figyelmet a változásért folytatott létfontosságú kormányzati munkáról.

A 66 éves Sue Gray a munkáspárti kormány megalakulásának első napja, július 5. óta töltötte be a Downing Street kabinetfőnöki tisztségét. A brit sajtóban nem sokkal később megjelentek kiszivárogtatások és háttérnyilatkozatok arról, hogy Gray „rendkívüli befolyással” bír Starmer döntéseire még az egyes miniszterek kinevezésének ügyében is, és vaskézzel, a legapróbb részletekig ellenőrzi a kormányfői hivatal stábjának munkáját.

Sue Gray 2023. október 10-én Liverpoolban.
photo_camera Sue Gray 2023. október 10-én Liverpoolban. Fotó: Oli Scarff/AFP

Az ügy akkor fajult belpolitikai botránnyá, amikor a múlt hónap közepén a BBC-nek több Downing Street-i forrás is kiszivárogtatta, hogy Sue Gray évi 170 ezer font (82 millió forint) javadalmazáshoz kötötte a kabinetfőnöki tisztség elvállalását, ami különösen azért keltett komoly felzúdulást, mert az összeg 3000 fonttal magasabb Starmer éves kormányfői fizetésénél.

Boris Johnsonék piálása

Az előző, konzervatív párti brit kormány idején Sue Gray volt annak a vizsgálóbizottságnak a vezetője, amelyik a 2022. májusi jelentésében megállapította, hogy Boris Johnson miniszterelnöksége alatt több, italozós partit tartottak a Downing Streeten a koronavírusjárvány terjedésének megfékezését célzó szigorú korlátozások megsértésével.

Az összejövetelekről szóló hírek súlyos belpolitikai botrányt szítottak, mivel az akkoriban érvényben volt, Johnson kormánya által elrendelt angliai járványellenes intézkedések értelmében kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember a szabadban sem tartózkodhatott egymás társaságában, és a nem együtt élő családtagok, ismerősök otthonukban sem látogathatták egymást.

Johnson a botrány hatására 2022 nyarán lemondott a Konzervatív Párt vezetői posztjáról és a miniszterelnöki tisztségről, egy évvel később pedig az alsóházi képviselői mandátumát is visszaadta.

Boris Johnson szintén rendkívül befolyásos főtanácsadója, Dominic Cummings is belső hatalmi viszálykodások és kiszivárogtatások után távozott a Downing Streetről 2020 novemberében. (MTI)

Kiemelt videóink