Módszeresen terjesztik a nyugatellenes propagandát az oroszok a videójátékok leggyorsabban növekvő piacán

külföld
október 06., 16:00

Oroszország eddig is előszeretettel használta a videójátékokat a propaganda eszközeként, ezeken a platformokon ugyanis könnyedén el lehet érni a közönséget, és nagy számban vannak jelen fiatalok. A New York Times írt arról korábban, hogy a játékok és a hozzájuk kapcsolódó közösségi oldalak, mint például a Steam vagy a Discord új, főként fiatalabb közönséghez juttatja el a nyugatellenes, háborúpárti nézeteket, amit a Kreml arra használ, hogy megpróbálja legitimálni az ukrajnai háborúját.

photo_camera Fotó: New York Times via YouTube

Pár példa erre:

  • A Minecraft nevű játékban orosz gamerek újrajátszották az ukrajnai Szoledár ostromát, amit 2023 januárjában foglaltak el az oroszok. Ugyancsak a Minecraftban szerveztek egy orosz kormányzati tisztviselő vezetésével virtuális koncertet a nemzeti ünnepen.
  • A Roblox népszerű játékban egy felhasználó felvonulást csinált az orosz belügyminisztérium erőivel, szintén az Oroszország napja alkalmából.
  • A World of Tanks nevű játékban a náci Németország fölött aratott győzelem évfordulóján rekreálták a szovjet tankok 1945-ös moszkvai felvonulását.
  • Emellett tucatnyi esetben azonosítottak Kreml-barát propagandát ezeken kívül a World of Warships, a Fly Corp, az Armored Warfare és a War Thunder orosz verzióiban. Majdnem mindegyik a náci Németország feletti szovjet győzelmet dicsőítette, ezt a témát Putyin és tanácsadói is előszeretettel használták arra, hogy legitimálják az ukrajnai háborút.

Ezek főként a nyugati országokban elterjedt játékok, de az oroszok hasonlóval próbálkoznak már Afrikában is, ami a World Economic Forum szerint a játékipar, azon belül is a mobiljátékok leggyorsabban növekvő piaca. Ez aligha meglepő a régió demográfiai tendenciáit tekintve, a kontinens népessége növekszik a leggyorsabban, és sokkal több X és Z generációs él ott, mint az Egyesült Államokban és Kínában együttvéve.

Hídépítés, kapcsolatok a Wagner-csoporttal

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.