Felfüggesztették az „öngyilkos kapszulák” engedélyeit Svájcban

jog
október 07., 14:18

Átmenetileg felfüggesztették az „öngyilkos kapszulákra” vonatkozó kérelmek elbírálását Svájcban, miután szeptember végén valaki először használta a Sarco öngyilkos kapszulát, más néven eutanázia dobozt. Az ügyben jelenleg nyomozás zajlik.

Egy hatvannégy éves nő holttestét - és a készüléket - egy erdei kunyhóban találták meg a német határmenti Merishausen térségében. Az ügyben több embert letartóztattak, köztük a Last Resort nevű svájci székhelyű cég vezérigazgatóját, Florian Willet előzetesben tartják.

Alexander Bannink tervező elmagyarázza, hogy működik a Sarco.
photo_camera Alexander Bannink tervező elmagyarázza, hogy működik a Sarco Fotó: JAN HENNOP/AFP

A 3D nyomtatással készülő; elvben békés, pánik- és fulladásmentes halált okozó speciális koporsókat az asszisztált öngyilkossághoz tervezték, és hivatalosan 2021-ben legalizálták az országban. A kapszula nagyon szigorúan ellenőrzött, átlagember nem fér hozzá. A Sarco mögött álló jogvédő csoportokhoz csak az elmúlt egy hónapban több mint háromszázhetven kérelem érkezett.

Az asszisztált öngyilkosság bizonyos körülmények között legális Svájcban, ellentétben Magyarországgal. Az ország eutanázia-törvényei a világ legmegengedőbbjei között vannak. (AP)

Ha öngyilkossági gondolatai vannak, itt kérhet és kaphat segítséget. Ha azonnali segítségre van szüksége, itt tájékozódjon.

Kiemelt videóink