Lázár kastélytörvényét vizsgálja az Európai Csalás Elleni Hivatal

POLITIKA
október 07., 18:44

Vizsgálatot kezdeményez az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Lázár János kastélytörvénye miatt: a vizsgálatot azután indították, hogy Molnár Csaba DK-s európai parlamenti képviselő feljelentést tett az ügyben.

Az építési és közlekedési miniszter tavaly állt elő az általa kastély-örökbefogadásnak nevezett törvényjavaslattal, aminek értelmében a kormány közpénzből és európai uniós forrásokból felújított és turisztikai látványosságnak berendezett, állami tulajdonú kastélyokat adhat magánkézbe, közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak vagy hazai nagyvállalatoknak.

Az első javaslatot Novák Katalin még köztársasági elnökként megvétózta tavaly decemberben, a módosított verziót végül júniusban fogadta el a parlament. Ez alapján a kormány negyvenhét kastélyra írhat ki pályázatot.

link Forrás

A miniszter első körben nyolc kastélyt hirdetett meg, ezekre a kormány összesen huszonkétmilliárd forintot - ebből tizenhárommilliárd forint EU-s forrást - költött. Ezek az alábbiak: a bajnai Sándor–Metternich-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a sümegi püspöki palota, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, a tatai Esterházy-kastély, a dégi Festetics-kastély, az Esterházy-kastély és a hozzá kapcsolódó majki bencés remeteség.

Az új tulajdonosnak vállalnia kell az ingatlan felújítását, karbantartását és üzemeltetését, a kastélyban elhelyezett közgyűjteményt pedig legalább évi háromszáz napon át látogathatóvá kell tenni.

Ha valaki meg akarja nézni a privatizálandó kastélyok dokumentációját vagy a bennük lévő műtárgyak listáját, tízmillió forintos ügyintézési díjat kell fizetnie Lázár minisztériumának.

Címlap: Németh Dániel/444

Kiemelt videóink