„A kormány viselkedése Novák Katalin irányába összességében tiszteletteljes, és az is marad”

POLITIKA
2023 december 21., 19:19

Novák Katalin Orbán Viktor megnyilatkozását tekinti irányadónak, a kormány viselkedése az irányába összességében tiszteletteljes, és az is marad - üzente a Sándor-palota és Orbán Viktor Lázár Jánosnak az ATV kérdésére, miután a miniszter gyakorlatilag legyávakomcsizta a köztársasági elnököt.

Lázár Jánosnak nem tetszett, hogy Novák Katalin szerdán megvétózta, és az Alkotmánybírósághoz továbbította a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényét - azaz a kastélyok magánkézbe történő kiszervezéséről szóló kastélytörvényt, amit múlt héten fogadott el a parlament.

link Forrás

A tervezet szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium kiszervezné az utóbbi években közpénzből és európai uniós forrásokból felújított és turisztikai látványosságnak berendezett kastélyokat közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak és más magánjogi szereplőknek, illetve olyan nagy magyar vállalatoknak, mint az OTP, a Mol vagy a Richter.

Lázár a vétó miatt csütörtökön Facebookon szállt bele a köztársasági elnökbe: szerinte jóhiszeműen nézve a döntés értelmetlen, rosszhiszeműen nézve „gyávaság és régi kommunista reflexek” vannak mögötte.

A Sándor-palotának nem a koncepcióval van baja, Novák szerint módosításokra van szükség, hogy a törvény a nemzeti vagyon megfelelő védelmét garantálja különféle szabályokkal.