„Gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte” – ez Lázár János miniszter egyik megfejtése arról, hogy Novák Katalin miért nem írta alá az új kastélytörvényt

belföld
2023 december 21., 06:33

Lázár Jánosnak nem tetszik, hogy Novák Katalin az Alkotmánybírósághoz továbbította a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényét. Azaz a kastélyok magánkézbe történő kiszervezéséről szóló kastélytörvényt, melyet múlt héten fogadott el a parlament.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A tervezet alapján az Építési és Közlekedési Minisztérium kiszervezné az utóbbi években közpénzből és európai uniós forrásokból felújított és turisztikai látványosságnak berendezett kastélyokat közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak, más magánjogi szereplőknek, illetve olyan nagy magyar vállalatoknak, mint az OTP, a Mol vagy a Richter. A Sándor-palota támogatná a koncepciót, de szerinte a törvénynek garantálnia kellene a „nemzeti vagyon megfelelő védelmét” különböző szabályokkal.

„Ha jóhiszeműen értelmezem a lépést, akkor sem értem a célját. A Sándor-palota jogászai azt mondják: úgy változtassunk, hogy ne változtassunk semmit” – lamentált a Facebookon Lázár, aki szerint a törvény lényege pont az lenne, hogy változtatna az eddigi gyakorlaton. Szerinte a „magántőkét nem megdönteni kell, hanem bevonni”.

„Ha rosszhiszeműen értelmezem, akkor viszont értem a mai döntést: gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte” - értelmez rosszhiszeműen Lázár, aki reméli, hogy téved, „és az elnök jogászai csupán nem olvasták a törvényt, vagy nem értik annak lényegét”. A miniszter egy dologban biztos: „történelmi örökségünk, kastélyaink jobb sorsa érdemesek”, ehhez azonban „változásra és bátorságra van szükség”.

„Megtisztelő Elnök asszony kitüntető figyelme, hiszen az alkotmányos normakontroll intézményét szinte csak az ÉKM-es jogszabályoknak tartja fönn. Mi pedig nem hátrálunk, hiszen Magyarország előre megy, nem hátra” – zárja posztját Lázár.