Magyarország blokkolja az EU 35 milliárd eurós hitelét Ukrajnának

külföld
október 08., 15:58

Magyarország blokkolja az Európai Bizottság által Ukrajna háború sújtotta gazdaságának támogatására javasolt 35 milliárd eurós hitel folyósítását, írja az Euronews. A legtöbb tagállam a mihamarabbi kifizetés mellett érvelt, a magyar kormány szerint viszont meg kell várni az amerikai választások eredményét.

„Meg kell néznünk, hogy a leendő amerikai kormányzat milyen irányba megy ebben a kérdésben.Láthatjuk az elnökválasztási és a jelöltállítási kampányt: két teljesen különböző útja van a probléma megoldásának. Az egyik a béke irányába. És a másik továbbra is a háború irányába”

- indokolta a döntést Varga Mihály az uniós miniszteri találkozó után. A pénzügyminiszter hozzátette: a témában „kiváló beszélgetést folytattak”, de „természetesen novemberig várnunk kell”.

Update: a Pénzügyminisztérium szerint az uniós pénzügyminiszterek tanácsának keddi ülésén „csupán tájékoztatást kapott a hitel folyósításával kapcsolatos tárgyalások előrehaladásáról, az ezzel kapcsolatos jogszabályt az Állandó Képviselők Bizottságában (Coreper) és az Európai Parlamentben lefolytatott vitákat követően várhatóan még októberben elfogadják.” A tárca szerint Varga nem a hitelfelvételt, hanem az Oroszország elleni szankciók meghosszabbításával várna meg a novemberi elnökválasztást.

Kiemelt videóink